Follow Us

BEMUTATTÁK A VISZÁLY ÉS EGYÜTTÉLÉS – VALLÁSOK ÉS FELEKEZETEK A TÖRÖK HÓDOLTSÁG KORÁBAN CÍMŰ TUDOMÁNYOS KÖTETET

Április 9-én a Magyar Tudományos Akadémia Kistermében mutatták be a Viszály és együttélés. Vallások és felekezetek a török hódoltság korában című tanulmánykötetet, amely egy hiánypótló mű, mivel általa átfogó képet kaphatunk a vallások együttéléséről egykor, s napjainkban, valamint a reformáció kutatásában is fontos szerepet tölt be. A könyv elkészítését és megjelenését a Reformáció Emlékbizottság támogatta.

 

 

A Reformáció Emlékbizottság Vallásközi Munkacsoportja 2015. november végén rendezte meg „Vallások együttélése egykor és most” című konferenciáját, amely a vallásközi kapcsolatok kérdéseit elemezte. A program a katolicizmus és a reformáció hódoltságbeli helyzetének kiemelt figyelmet szentelt. A kötet e konferencia anyagából építkezik, természetesen sokkal részletesebben mutatva be a témát és szemléltetve a reformációkutatást: 623 oldalon összesen 20 tanulmányt találhatunk a könyvben, amelyeket – a Kárpát-medence különböző régióiból – egyetemek, kutatóintézetek, s levéltárak munkatársai írtak.

Az április 9-i bemutatón Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa is jelen volt, akinek rövid köszöntőjét követően a művet Kecskeméti Gábor, az MTA levelező tagja, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének igazgatója, valamint Gábor Csilla egyetemi tanár, Babeş-Bolyai Tudományegyetem munkatársa ismertette.

A bemutató végén a „Viszály és együttélés” című könyv szerkesztője, Ittzés Gábor is felszólalt, aki megköszönte a támogatást, továbbá kiemelte, hogy a könyv egyelőre a Prosperod internetes áruházon keresztül rendelhető meg, 48 órán belüli kiszállítási határidővel.

A kötet erre a linkre kattintva tekinthető, s vásárolható meg.