Follow Us

BEJÁRTUK A BUDAI VÁR REFORMÁCIÓ KORI KINCSEIT

reformáció

Eredeti búcsúcédula, Károlyi Gáspár 40 talléros tartozásáról szóló saját kézzel írott levele, fantasztikus kilátás a Mária Magdolna toronyból és sok-sok izgalmas dolog fogadta a résztvevőket a Reformáció 500 városi sétáján.

A sétára napokkal korábban betelt a regisztráció, olyan sokan voltak kíváncsiak a május 30-i Budavári reformáció sétára. A körút a Palota alatti kriptában kezdődött, ahol a magyar reformáció két nagyasszonya, Hermina és Dorottya nádorné nyugszanak. Innen a csoport egy kis kitérővel az egyori Evangélikus templomhoz vonult, mely az előbb említett Dorottya nádorné támogatásával épült 1847-ben. A Budavári Evangélikus templom kapuját a séta idejére csak a résztvevőknek nyitotta meg, ahol Millisits Máté művészettörténész, a séta vezetője elmesélte a templom keletkezésének kalandos történetét, ráadásul a résztvevők megtekinthették a gyülekezet tagjai által kézzel másolt bibliát is, melyet Richly Zsolt, a Luther rajzfilm alkotójának keze munkája díszít.

A Mária Magdolna toronyba 128 lépcső vezet fel, de cserébe az elképesztő budapesti kilátás kárpótolta a sétálókat. Az ötödik állomáson pici pihenő következett, eközben a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának munkatársai előkészítettek egy eredeti búcsúcédulát, reformáció korabeli okleveleket Rákóczi György aláírásával, valamint Melanchton és Károlyi kézzel írott leveleit is.

A résztvevők beszámolója szerint: “elképesztő érzés volt fogni ezeket a reformáció kori kincseket és gondolatban visszarepülni a múltba és elképzelni, ahogyan Károlyi aggódva a 40 talléros tartozásának megtérülése miatt egy gyertyafénynél éppen fogalmazza levelet egy tehetős nemes úrnak.” A séta alapvetően múlt emlékeinek feltárását tűzte ki céljául, ám jobb  záróhelyszínt nem is választhatott volna Máté az elbúcsúzáshoz, mint a 2017-ben felavatott reformáció emlékkutat, mellyel a Reformáció Emlékbizottság kíván maradandó emléket állítani az utókornak a reformáció négy Sola-jával.

Aki lemaradt a sétáról látogasson el a https://reformacio2017.hu/reformacio-a-varban/ oldalra, ahol a térkép segítségével végigjárhatja a Reformáció rejtett kincseit a várban!