Follow Us

BEGÖRDÜLT KANIZSÁRA A REFORMÁCIÓS BUSZ

kanizsa

Nagykanizsa – Megérkezett Nagykanizsára a „Menő reformáció” busz. A jármű legfeljebb mindössze 69 km/órás sebességgel közlekedik, az utasterében viszont ötszáz év krónikáját lehet végigböngészni. A hat keréken mozgó, interaktív kiállítás keddig várja az érdeklődőket – a busz az evangélikus templom mellett, a Csengery úton parkol.
Bár a kiállítás ingyenes, szimbolikusan ezen a járaton is lehet jegyet lyukasztani. A „Menő reformáció” buszt elsőként az evangélikus gyülekezet tagjai nézték meg a ma délelőtti istentisztelet után.

„A reformáció szülőhazájában, Wittenbergben jártunk két éve a gyülekezettel. Nagyon vártuk már ezt a buszt ide, Nagykanizsára” – árulta el Jámbor Jenőné Varga Éva.

Az interaktív tárlat átfogóan mutatja be a protestantizmus európai és magyarországi történetét. Mozgatható-forgatható elemek, kirakósok és digitális eszközök is színesítik a kiállítást, amely sokak szerint hiánypótló.

„Nálunk, a gyülekezetben is vannak jó könyvek, de úgy látom, itt még rengeteg dolog van, amit át kell nézni. Azt is érdekesnek találom, hogy a kiállítás betekintést enged az irodalomba is” – fogalmazott Molnár János.

A Reformáció Emlékbizottság a tavalyi emlékév alkalmából indította útjára a vándorkiállítást, amely Budapest után a vidéki városokat járja végig. Nagykanizsán keddig állomásozik, 9 és 18 óra között bárki megnézheti.

„Azt nem bánnánk, ha az osztályok előzetesen bejelentkeznének, hiszen akkor tudunk segíteni nekik abban, hogy melyik időpontban nincsen rajtuk kívül még három másik csoport, de egyébként mindenkit szeretettel várunk” – mondta el Makoviczky Gyulaevangélikus lelkész.

A „Menő reformáció” Kanizsa után folytatja tavaszi körútját: a következő állomás Zalaegerszeg, majd Boba lesz, és a tervek szerint nyáron határon túli városokat is meglátogat a Felvidéken és Erdélyben.