Járd végig velünk a Budai Vár titokzatos reformáció-kori kincseit!

Talán kevesen tudják, hogy a Budai Vár macskaköves utcái nemcsak híres királyaink egykori székhelyének, vagy a gyönyörű Halászbástyának adnak otthont, hanem a reformáció rejtett kincseinek is. Ismerd meg a Vár reformáció-kori arcát!

Reformáció 500 - városi séta térkép
1
A magyar protestantizmus kiváló asszonyainak, Hermina és Dorottya nádornének a nyughelye. Hermina kezdeményezte a Budai Jótékony Nőegylet megalapítását, valamint az ő támogatásával tették le 1816-ban a pesti református templom alapkövét, míg Dorottya a Vakok Intézetének és a József Fiúárvaháznak a megalapításában vett részt. Mindketten hithű protestánsok voltak.
2
Az első budai evangélikus templom, melyet Dorottya nádorné támogatásával építettek meg 1847-ben. Az itt 1893-ban elmondott prédikáció hatására alakult meg a Nagypénteki Református Társaság, amely a fővárosban élő nehézsorsú gyermekek megsegítésére jött létre.
3
Az épület az evangélikus templomok esetében szokatlan módon az érett historizmusnak a barokkot és a klasszicizmust ötvöző változatában épült. A második világháborúban bombatalálat érte, de azóta újjáépítették, s 1952 óta az Északi Evangélikus Egyházkerület központjaként is szolgál.
4
Ma már csak a romjai vannak meg a XIII. században épült templomnak, de egykor itt koronázták meg I. Ferenc magyar királyt. Ma már csak az 1952-ben helyreállított torony látható egykori pompájában.
5
Az épületet a XX. században tervezték, de a második világháborúban erős sérüléseket szenvedett. Érdekessége, hogy üvegablakait a történelmi Magyarország városainak címereivel díszítették.
6
Az emlékkút a Magyarország Kormánya által létrehozott Reformáció Emlékbizottság támogatásával és a Budavári Önkormányzat közreműködésével jött létre, Kovács Miklós építész tervei alapján. A kút káváin latinul a reformáció négy Sola-ja olvasható.