KIEMELT PROJEKT

A Zenei Hitvallásaink három tematikus szakaszból álló, a reformáció zenei kincseit közvetítő koncertkörút a Kárpát-medencében

ADATOK

– Időpont: 2016. szeptember – 2017. október

– Helyszín: Országszerte

LETÖLTÉSEK
Zenei Hivallásaink I. - KiadványZenei Hivallásaink II. - Kiadvány

A Zenei Hitvallásaink I. Bach h-moll miséjét adja elő a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére, országszerte számtalan protestáns helyszínen. A hangversenyen közreműködik Szabóki Tünde, Schöck Atala, Megyesi Zoltán, Kovács István, Lutheránia Énekkar, Budapesti Vonósok, vezényel: Dr. Kamp Salamon.

A Zenei Hitvallásaink II. a magyar reformáció nagy zsoltárait adja elő nagy zenekari, valamint kóruskísérettel. Az ingyenesen látogatható előadásokon Johannes Brahms, César Franck, Gárdonyi Zoltán, Claude Goudimel, Kodály Zoltán, Leonhard Lechner, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Szokolay Sándor és Vajda János művei csendülnek fel.

Az előadásokon közreműködik a Debreceni Kollégiumi Kántus és a Psalterium Hungaricum kórus, vezényel: Berkesi Sándor és Arany János, orgonán közreműködik Pálúr János, Sárosi Dániel és Ferenczyné Koós Anita.

A Zenei Hitvallásaink III. sorozat 14 alkalmán három fiatal, tehetséges orgonaművész és a hozzájuk csatlakozott szólisták és kamarakórusok adják elő az alábbiakban megadott programokat.

Várható előadások:

2019 szeptemper

Nincs esemény

1
Orgona és gordonka a reformáció fényében

A hangverseny koncepciójának gerincét a két hangszer szóló- és kamaraművei alkotják, különös tekintettel az ökumenikus dallamkincs (zsoltárok, dicséretek, gregorián dallamok) ihlette kompozíciók bemutatására. A zenés áhítatok során a lejegyzett művek mellett helyet kap a rögtönzés is, a templomi szolgálat elengedhetetlen ékköve, amely számos örök értékű zenemű alapjául szolgált.
Közreműködik Karasszon Eszter gordonkán, Virágh András Gábor orgonán, és kamarakórus.

i
Betekintő

Fotós: Perness Norbert,
Zenei Hitvallásaink I. Sopronban, 10.28.
Közreműködik Karasszon Eszter gordonkán, Virágh András Gábor orgonán, és kamarakórus.

2
Orgona és kamarazene a reformáció fényében

A műsor bepillantást enged a protestáns egyházi és műzene évszázadaiba a barokk kortól egészen napjainkig, melyben természetesen szerepet kap a magyar protestáns egyházzene is. Az ökumené jegyében katolikus, református és evangélikus zeneszerzők művei hangzanak el, műsorra kerülnek H. Schütz, D. Buxtehude, J. S. Bach, F. Mendelssohn, Gárdonyi Zoltán, Gárdonyi Zsolt és Koloss István művei is.

Közreműködik Szotyori Nagy Gábor orgonán, Molnár Eszter oboán, Nyakas Orsolya (szoprán), Berkesi Boglárka (alt), és a kamarakórus.

i
Helyszínek
3
Harmónium és kamarazene a reformáció fényében

A harmónium eredetileg nem orgonapótlék, hanem önálló művészi hangszer volt. A koncerteken egy restaurált Schiedmayer harmóniumon szólalnak meg XX. századi magyar egyházzenészek kompozíciói.

Közreműködik Tóka Ágoston harmóniumon és orgonán, valamint az Újpesti Baptista Gyülekezet Kamarakórusa.

Protestáns Iskolatörténei Mozaik

Protestáns Iskolatörténei Mozaik

Reformáció Nagykiállítás

Reformáció Nagykiállítás

2017. április – december

Zenei Hitvallásaink Előadássorozat

Zenei Hitvallásaink Előadássorozat

2016 - 2017

Árva Bethlen Kata Programsorozat

Árva Bethlen Kata Programsorozat

2016 július - 2017

Messiás.ma – Rockoratórikus Passiójáték

Messiás.ma – Rockoratórikus Passiójáték

2017. április 25.

Köztéri Installáció

Köztéri Installáció

Magyar Nemzeti Levéltár Projekt

Magyar Nemzeti Levéltár Projekt

2015. tavasz

Országos Megnyitó Ünnepély

Országos Megnyitó Ünnepély

2017. január 6.

Nemzeti megemlékezés

Nemzeti megemlékezés

2017. október 31.

1.1. A Vetélkedő célja

A Vetélkedő célja, hogy a tanulók szerezzenek ismereteket azokról a művészeti és tudományterületekről, amelyekben a reformáció és annak hatása új értékeket teremtett. További célja, hogy a reformáció kultúránkra gyakorolt hatását fedezzék fel a jelenünk mindennapjaiban.

Oszd meg te is a

Facebookon!

Luther Márton

Reformátor

Légy részese!

Gyere el!

Kálvin János

Reformátor

X