KIEMELT PROJEKT

Georg Friedrich Händel halhatatlan remekművéből,

a Messiás című oratóriumból egy modern, magyar nyelvű, látványos előadás kerül színpadra 2017-ben, a reformáció évfordulójának alkalmából. Az átdolgozás elektronikus hangszerekkel kombinált rockoratórium és passió, mely 2017. április 25-én kerül bemutatásra a Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenytermében, Messiás.ma címmel.

ADATOK

– Időpont: 2017. április 25.

– Helyszín: Müpa, több vidéki helyszín

Az eredeti mű felhasználásával, az oratóriumi formát megtartva koncertszerű, ám szcenizált passiójáték készül. A zene liturgikus, bibliai szövege új fordításban, magyar nyelven kerül bemutatásra, hogy a mű üzenete még erőteljesebben juthasson el a hallgatókhoz, ezáltal a közönség széles rétegei számára is egyszerűen befogadhatóvá váljon. A zeneszerető publikum megszólítása a cél, legyen szó fiatalokról vagy idősebbekről, a komoly- vagy könnyebb zene kedvelőiről. Az előadással egy olyan crossover jellegű (elektronikus zenével ötvözött) színpadi művet kívánnak létrehozni, amelyben a szöveg értése megsokszorozza a zenei élmény hatását.

A közreműködő művészek azzal teszik különlegessé az eseményt, hogy egymástól látszólag elütő, távoli műfajokból érkeznek, létrehozva ezáltal egy új, korszerű, fúziós kortársművészeti produkciót. A barokk hangzást a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar, valamint a nagy szakmai elismertségnek és közszeretetnek örvendő Új Liszt Ferenc Kamarakórus képviseli. Az oratórium klasszikus vonulatát a négy vezető szólista Rácz Rita (szoprán), Balogh Eszter (alt), Csengeri Attila (tenor), valamint Gábor Géza (basszus) képviseli. A közreműködő gárdában olyan ismert magas művészi színvonalú és nagy népszerűségnek örvendő szereplőket is találunk, mint a rocklegenda Horváth Charlie (Generál) vagy Karácsony James (LGT), a musical színpadokról ismert Malek Andrea, Csuha Lajos, Földes Tamás, Makrai Pál, Szemenyei János, (Rock Színház, Madách Színház, Budapesti Operettszínház). Az előadás közel száz művész részvételével jön létre, melyben a Fodor Zoltán, Harangozó Gyula-díjas koreográfus által vezetett Inversdance társulat képviseli a színpadi mozgást és táncot.

A budapesti bemutatót követve több magyar városban is tervezzük a Messiás.ma rockoratórikus passió bemutatását a 2017-es év folyamán.

A produkció ötletgazdája dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájáért felelős miniszteri biztos. A produkció megálmodója, karmestere és művészeti vezetője: Várkonyi Mátyás, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Generál együttes vezetője és a Rock Színház alapító-igazgatója.

Időpont:
2017. április 25.
Helyszín:
Müpa, több vidéki helyszín
Protestáns Iskolatörténei Mozaik

Protestáns Iskolatörténei Mozaik

Reformáció Nagykiállítás

Reformáció Nagykiállítás

2017. április – december

Zenei Hitvallásaink Előadássorozat

Zenei Hitvallásaink Előadássorozat

2016 - 2017

Árva Bethlen Kata Programsorozat

Árva Bethlen Kata Programsorozat

2016 július - 2017

Messiás.ma – Rockoratórikus Passiójáték

Messiás.ma – Rockoratórikus Passiójáték

2017. április 25.

Köztéri Installáció

Köztéri Installáció

Magyar Nemzeti Levéltár Projekt

Magyar Nemzeti Levéltár Projekt

2015. tavasz

Országos Megnyitó Ünnepély

Országos Megnyitó Ünnepély

2017. január 6.

Nemzeti megemlékezés

Nemzeti megemlékezés

2017. október 31.

HírekKiemeltMessiás.ma
2016, november 21

Messiás.ma – Händel Messiása újragondolva a reformáció jegyében

A Reformáció Emlékbizottság bemutatja Várkonyi Mátyás Messiás.ma című rockoratorikus passiójátékát Messiás.ma címmel rockoratorikus passiót rendez…
Read More
1.1. A Vetélkedő célja

A Vetélkedő célja, hogy a tanulók szerezzenek ismereteket azokról a művészeti és tudományterületekről, amelyekben a reformáció és annak hatása új értékeket teremtett. További célja, hogy a reformáció kultúránkra gyakorolt hatását fedezzék fel a jelenünk mindennapjaiban.

Oszd meg te is a

Facebookon!

Luther Márton

Reformátor

Légy részese!

Gyere el!

Kálvin János

Reformátor

X