REFORMÁCIÓ 500 NEMZETI MEGEMLÉKEZÉS
Papp László Budapest Sportaréna
2017. október 31.

  1. október 31. Ekkor lesz a reformáció 500. jubileumi emlékévének központi ünnepsége a Papp László Budapest Sportarénában. Az ünnepi eseményt úgy tervezte meg a Reformáció Emlékbizottság, hogy az esti órákban már mindenki a saját közösségében emlékezhessen, s ünnepelhessen, így a délelőtt 10 órakor kezdődő program 15 órakor ér véget.

A részletes program a következő:

Ökumenikus Istentisztelet

Az egész napos megemlékezést ökumenikus istentisztelet vezeti be, melyre az igei ráhangolást Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök tartja, míg a bűnbánati meditációt és az evangéliumhirdetést Bogárdi Szabó István református püspök. Igét hirdet Steinbach József, a Magyarországi Egyházak Ökomenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke.

Reformáció Emlékév köszöntő emlékező program

Az Istentiszteletet követően Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, a program házigazdája köszönti a megjelenteket. Ezután tekinthetjük meg a Reformáció Emlékév képi összefoglalóját. Lovász Irén énekét követően pedig sor kerül Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének beszédére. A miniszterelnöki beszéd után a népszerű énekes, Molnár Ferenc Caramel „Mely igen jó az Úristent dícsérni” énekfeldolgozását hallgatjuk meg, majd két európai protestáns egyházi vezető: Gottfried Locher és Heinrich Bedford-Strohm köszönti videóüzenetében az ünneplő gyülekezetet.  A programot vers, és a Kaláka együttes száma színesíti.

Az ebédszünet után, 13:00 órától a Keresztmetszet evangélikus és református fiatalokból álló könnyűzenei együttes műsora, illetve Bánki Beni reformáció témájú, slam poetry előadása gazdagítja a programot.

Gálaműsor

A 13.30-kor kezdődő gálaműsor részben a Reformáció Emlékévben lezajlott programokra, bemutatókra épül, részben pedig új, kifejezetten erre az estére készült produkciókból áll. Műfajában rendkívül változatos: filmbejátszást, verseket, kórusműveket, zenei produkciókat, könnyűzenei számokat, s tánckoreográfiákat is láthatunk a reformáció szellemében.

Zenei részről nagy szerepet kap a Kaláka Együttes és Pálúr János, továbbá Tóka Ágoston orgonaművészek. Fellép Mező Misi és barátai, míg Lovász Irén gyönyörű zsoltár részleteket énekel. Magyarországi zenei ősbemutató is lesz, Gárdonyi Zsolt „Calvin Suite” című harsona kvintettje, amelyre az Experidance táncosai mutatnak be egy koreográfiát. Részletek lesznek a híres Sárospataki Hitvitából kiváló színművészek előadásában, akiktől az est folyamán ezen kívül több gyönyörű verset is hallhatunk. Akik ezeket előadják: Rajkai Zoltán, Lux Ádám, Quintus Konrád, Pap Katalin. Megtekinthetjük a Reformáció Emlékbizottság kisfilm pályázatának nyertes alkotását, és a debreceni Csokonai Nemzeti Színház előadásából is láthatunk részletet, amely a Reformáció Emlékév tiszteletére hirdetett drámapályázatot.  Mindezt gyermeki bájjal és igazi művészettel a Vox Iuventutis debreceni gyermekkórus dallamai kísérik. Ezeken kívül az ezen az estén szerte Németországban egyszerre bemutatásra kerülő „Luther” című musical előadásába is bekapcsolódhatunk. A Pünkösdi Zene Misszió vezetésével pedig reméljük, a közöség is együtt énekel majd a szereplőkkel. A gálaműsort Bényi Ildikó és Gundel Takács Gábor narrálják.

A napközbeni programok alatt az egyik emeleti helyiségben kiállítások láthatóak, fotókiállítás, valamint reformáció történeti kiállítás. A másik teremben a gyerekek részére egész napos programok, színházi produkciók, táncprogram, foglalkozások, játékos vetélkedők lesznek.

  • Az ünnepi programra szeptember 6-tól indul a jegyfoglalás, jelképesen, 500 forintos regisztrációs díjjal, amelyekből a befolyt összeget a Reformáció Emlékbizottság jótékony célra fordítja. Online regisztrálni egyénileg és csoportosan is az alábbi linken lehet:

http://www.eventim.hu/hu/jegyek/reformacio-500-budapest-papp-laszlo-sportarena-471972/event.html

  • A jegyek érkezési sorrendben kelnek el, összesen több mint 10.000 fő regisztrációjára lesz lehetőség. Az ünnepség időtartamára való tekintettel szerény ebédcsomagok igénylésére is lehetőséget biztosítunk. Azok az érdeklődők, akiknek nincs lehetőségük, vagy nem tudnak online regisztrálni (interneten jegyet vásárolni), kérjenek segítséget a helyi gyülekezeti vezetőtől. 
  • A jegyek átvételére országosan 300 helyen van lehetőség kezelési költség ellenében a kihelyezett jegyirodákban. Az alábbi linken (http://www.eventim.hu/hu/outletek/) tekinthető meg, hogy a fővároson kívül hol lehet még átvenni a megrendelt jegyeket, miután begépeltük a településünk nevét.”
  • 15 főig az otthon történő jegynyomtatás ingyenes, a jegyirodai foglalásért kezelési költséget kell fizetni.
  • A sajtóregisztráció október 1-től indul.
  • Az étkezési csomagokkal egybekötött jegyfoglalási lehetőség határideje október 16. A határidő után már nem lesz lehetőség étkezési csomagok igénylésére, de a fennmaradó helyek továbbra is elérhetőek lesznek 500 Ft-os szimbolikus áron.

Az eseménnyel kapcsolatos előkészületek folyamatosan zajlanak, így a pontos, végleges műsort a rendezvény előtt egy hónappal hirdetjük meg!

Vasúti kedvezmény a vidékről érkezők számára a MÁV-Start Zrt. jóvoltából

A MÁV-Start Zrt. október 30-tól november 1. 23:59-ig 50%-os kedvezményt biztosít az esemény azon látogatói számára, akik vasúttal érkeznek a fővárosba.

Az október 31-ei jubileumi ünnepséggel kapcsolatos sajtómegjelenések listája alább elérhető. További programjainkért kövessék a www.reformacio2017.hu oldalt!

SAJTÓMEGJELENÉSEK
Oszd meg te is a

Facebookon!

Luther Márton

Reformátor

Légy részese!

Gyere el!

Kálvin János

Reformátor