Nyár elején hirdetett pályázatot Sógor Csaba és az Erdélyi Ifjúsági Keresztény Egyesület (IKE) romániai magyar diákok és mentoraik számára. A feladat az volt: minél színesebben, interaktívabb és kreatívabb megközelítéssel bemutatni a reformáció történetét.

Erdélyi vonatkozású rendezvénysorozattal ünnepeltek Brüsszelben a reformáció 500. évfordulója alkalmából. Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő meghívására Európa fővárosában lépett fel a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet kórusa, illetve bemutatták a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium diákjai által készített, a reformációról szóló kiállítást. Nyár elején hirdetett pályázatot Sógor Csaba és az Erdélyi Ifjúsági Keresztény Egyesület (IKE) romániai magyar diákok és mentoraik számára. A feladat az volt: minél színesebben, interaktívabb és kreatívabb megközelítéssel bemutatni a reformáció történetét. A nyertes csoport a Collegium Varadiensis, vagyis a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium diákcsoportja lett, Szakács Zoltán iskola lelkész vezet és ével.

Sógor Csaba irodájának koordinálásával a csoport elkészítette a Reformáció Kelet-Közép-Európában című kétnyelvű kiállítást, amely a magyar, cseh és lengyel történéseken keresztül segít megérteni a reformáció elmúlt 500 évét, másfelől pedig a reformátusok mellett ismerteti az evangélikusok, unitáriusok és székely szombatosok történetét is. A kiállítással egyidejűleg levetítettek a diákok által készített kisfilmet is, amely 500 másodpercben mutatja be az elmúlt 500 év fontosabb eseményeit. A nagyváradi diákok csoportja lehetőséget kapott arra, hogy pályamunkáját két alkalommal, október 15-én, vasárnap a Belgiumi Protestáns Gyülekezet istentiszteletének részeként, illetve október 17-én, a reformáció témájában szervezett európai parlamenti konferencián is bemutassa. Ugyanezeket a brüsszeli rendezvényeket színesítette a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet kórusának fellépése is. Az október 17-i, keddi európai parlamenti konferenciát több európai parlamenti képviselő közösen szervezte. Sógor Csaba mellett társszerv ez ő volt Tőkés László, Hannu Takkula (finn, liberális), Cecilia Wikström (svéd, liberális), Alojz Peterle (szlovén, néppárti), Peter Van Dalen (holland, konzervatív) és Arne Lietz (német, szocialista) EP-képviselő is.

A szakmai találkozó résztvevői azt a kérdést igyekeztek megválaszolni, hogyan tudja a reformáció 500 éves öröksége pozitívan formálni az Európai Unió jövőjét. Buzogány Dezső, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet professzorra, a konferencia egyik, az RMDSZ-es képviselő meghívására részt vevő előadója volt. Beszédében a reformáció egyik legfontosabb vívmányáról, az iskolák és az oktatás szerepéről beszélt. Mint mondta, a templomok az oktatás és a szociális szolgáltatások szimbólumává váltak. „Mi, keresztények 500 éve tesszük a dolgunkat, ma is az a feladatunk, hogy közösen, a történelmi értékeinket megőrizve vállaljunk felelősséget a társadalmi problémákért” – fejtette ki. „Ötszáz éves a reformáció. Szerettük volna ezt az évfordulót méltósággal ünnepelni nemcsak otthon, hanem Brüsszelben és az Európai Parlamentben is.

A reformáció egy új kezdetet jelentett Európában, amely a folyamatos megújulást hirdette. Az egyház megújulása ma is állandó feladat, ugyanúgy a társadalomban és az Európai Unióban is állandó feladatokra, állandó megújulásra van szükség” – mondta Sógor Csaba. Emlékeztetett: a megújulás ugyanolyan gyorsan ment végbe Keleten, mint Nyugaton, és Kelet volt az a része Európának, ahol még a vallási üldözötteket, például a spanyol szentháromság-tagadókat is befogadták. Sógor Csaba elmondta, ma, amikor többsebességes Európáról beszélünk, jó látni, és ezen a kiállításon keresztül is felmutatni, hogy 500 évvel ezelőtt sem volt kétsebességes Európa, csupán egyetlen Európa létezett.

Forrás: Bihari Napló – 2017. 10. 19. (2. oldal), nyitókép: Pixabay

X