A Reformáció Emlékbizottság zsűrije három pályamunkát díjazott a Városom Reformációja pályázat keretein belül. Határon innen és túl egyaránt érkeztek nevezések.

Egybehangzó döntés alapján nyerte el az első helyet a Ceglédi Evangélikus Egyházközség, akik Luther 95 tételéből kiindulva 95 ajtó feldíszítését tűzték ki célul városukban, „Ajtót nyitni az újra” mottóval. “Luther Márton 1517. október 31-én tűzte ki 95 tételét a wittenbergi Vártemplom kapujára. A Reformáció 500. évfordulójára most mi is tegyük ezt, tűzzük ki a reformáció szimbólumát minden városi közösség, intézmény ajtajára, jelezve, hogy csatlakozott a felhíváshoz és minden közösség együtt díszítse ki ajtaját a saját ötlete, kreativitása szerint” – fogalmaztak pályázati koncepciójukban.

A második helyezett a paksi Csillag Show Tánc Egyesület táncos produkcióval mutatja be városuk nyolc nevezetességét. Minden helyszínen olyan témákra hívják fel a figyelmet a megújulás jegyében, mint a környezetbarát fejlődés és a Föld szeretete.

A harmadik helyezést az erdélyi Négyfalusi Református Egyházközség nyerte el. Pályázatukban hat gyülekezet fogott össze, hogy közösen valósítsák meg széleskörű ötleteiket, mint például a Károli-féle Biblia hasonmásának bemutatását, ünnepi igehirdetést vagy egy Luther-szobor felavatását.

Minden helyezést elnyerő pályázó pénzjutalomban részesül, amelyet a tervezeteik megvalósításához használhatnak fel.

Négy tagú zsűri – Szemerey Samu, a Lechner Tudásközpont vezető szakértője; Bényi Ildikó, a Reformáció 500 nagykövete; Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa és Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója – döntött a nyertes koncepciókról. Első sorban azt vették figyelembe, hogy a tervezetek mennyire kötődnek a reformáció értékeihez, azt hogyan jelenítik meg az adott városon belül, emellett a pályamunkák kreatív tartalma is fontos szempont volt.

X