Balatonszárszó – A reformáció ötszáz éves jubileumi éve világszerte sok települést indított arra, hogy maradandó emléket állítson a jeles évforduló tiszteletére. Balatonszárszó önkormányzata az egyházakkal és a helyi közösségekkel összefogva, egy jubileumi sétány megalkotását tűzte ki célul. A tematikus sétaút a Megújulás útja nevet kapta. Az út szöveges anyagát Bogdányi Mária evangélikus egyetemi lelkész készítette, a grafika Kű Mariann munkája.

A település központjában bárki végigsétálhatja a tíz állomásból álló utat. A tematikus út végigjárása feltöltekezési lehetőség. Ha a sétaúton időt hagyunk arra, hogy őszintén találkozhassunk önmagunkkal – vágyainkkal, álmainkkal, múltunkkal és jelenünkkel –, akkor még inkább bizakodhatunk abban, hogy a jövőben mindannyian örömforrássá, áldássá válhatunk önmagunk és mások számára.

A tematikus út ünnepélyes átadásának programsorozatára 2017. november 9-én került sor Balatonszárszón. Az egész délután és este tartó rendezvény a tematikus út három állomásához kapcsolódott.

A program az Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia és Missziói Otthonban kezdődött, ahol az ünnepség alaphangját Smidéliusz Gábor és Végh Szabolcs adta meg a reformáció énekeivel. A konferencia-termet teljesen megtöltötték az érdeklődők. Dorogi Sándor polgármester köszöntőjét követően dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos megnyitó gondolatai felidézték a reformáció ötszázadik jubileumi évének eseményeit. Dr. Steinbach József,  a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke a közösség fontosságáról beszélt, hiszen a tematikus út ötödik állomása található az épület előtt, és ennek elnevezése: Közösség – felelősség. A köszöntéseket Witzmann Mihály országgyűlési képviselő zárta.

Az út nyolcadik (Templomaink című) állomása van az SDG Református Konferenciak-központ előtt, ahol a program dr. Márkus Mihály ny. református püspök köszöntő szavaival folytatódott,  ezután pedig az iskolai hittancsoport műsorát tekinthették meg az érdeklődők.

A József Attila Emlékházhoz a Megújulás útja tizedik állomása került, melynek elnevezése: Keresztény kultúra. Az emlékházban a Soli Deo Gloria Kórus műsorát követően Nagy Csaba református esperes beszélt József Attila útkereséséről, végül Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna evangélikus esperes a személyes megújulás fontosságáról szólt.

Az ünnepség ökumenikus istentisztelettel folytatódott a református templomban, majd szeretetvendégséggel zárult a Polgármesteri Hivatalban.

Kívánjuk, hogy ez a mini zarándokút mindenkinek maradandó emléket jelentsen, melyet Balatonszárszóról „hazavihet”. Egyaránt hívunk protestánst és katolikust, hívőt és kétkedőt, magyar és külföldi látogatókat, járják végig a Megújulás útját és vigyék el hírét lakóhelyükre.

A Megújulás útja állomásai

1.  A Megújulás útja, 2.  Ecclesia semper reformanda, 3.  A Szentírás elérhető, 4.   Házasság, család, 5.  Közösség – felelősség, 6.   Teremtő tudás, 7.  Újrakezdés, 8.  Templomok, 9.  Ember és természet, 10.  Keresztény kultúra.

Honlap

A sétaúthoz kapcsolódik egy honlap is: az egyes állomásokon található QR-kódokon keresztül okostelefonnal előhívhatók a témákhoz kapcsolódó további információk, illetve a táblák szövegének angol, német és orosz nyelvű fordítása.

http://www.megujulasutja.hu

forrás: evangelikus.hu

X