Szeptember 12-én, kedden volt az idei Kulturális Örökség Napjaihoz (KÖN) kapcsolódó sajtótájékoztató. A programsorozat idén is számtalan érdekes helyszínnel várja az érdeklődőket az ország különböző pontjain, ahol hozzáértő tárlat-és helyszínvezetés kíséretében ismerkedhetünk meg az adott intézményhez, emlékhelyhez és műemlékhez kapcsolódó érdekességekkel. A KÖN idén szeptember 16. és 17. között várja a kalandozni vágyókat, országszerte.

A Kulturális Örökség Napjainak fő célja, hogy a látogatókat megismertesse, s közelebb vigye kulturális örökségeinkhez, valamint, hogy felhívja figyelmüket „örökségeink” ápolására, megőrzésére és védelmére. A programsorozat egyik nagy pozitívuma, hogy számtalan helyet nyit meg ingyenesen az érdeklődők előtt, ahol mindenki a számára legérdekesebb intézmény tevékenységével ismerkedhet meg.

A sajtótájékoztató Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár köszöntő gondolataival vette kezdetét, aki a rendezvény előzményeivel, történetével ismertette meg a jelenlévőket. Az idén 500 éves reformáció jegyében a KÖN a Magyarország Kormánya által létrehozott Reformáció Emlékbizottsággal is együttműködik, amelynek miniszteri biztosa, Dr. Hafenscher Károly elmondta, hogy „számunkra a Kulturális Örökség Napjai 2017-ben kiemelt jelentőségű, hiszen 500 éve kezdődött el a reformáció. Az a reformáció, amelynek sokféle örökségéből mai napig profitál Európa. (…) Ezekben az ünnepi napokban, amikor az emberek látják a természeti, az épített vagy más örökségünk, akkor számukra megjelennek mindazok az értékek, amelyeket a reformáció leporolt, újrafogalmazott, és stafétaként átadott az utókor számára. Azt kívánom mindenkinek, aki él e nagy kínálattal, hogy úgy gazdagodjon meg a reformáció kulturális örökségeiből és a magyar nemzet kulturális örökségeiből, hogy aztán másokat is gazdagítva tudjon tovább indulni.”

A miniszteri biztos szavait követően Závogyán Magdolna helyettes államtitkár mondta el beszédét, akit Ghyczy Gabriella, a rendezvény országos koordinátora követett. Ghyczy Gabriella részletesen is beszámolt az idei rendezvény várható programelemeiről, valamint a látogatható intézményekről. Az általa említett helyszínek és lényeges információk a KÖN hivatalos honlapján érhetőek el, ahol egy interaktív térképet is találunk, ahol akár egy komplett útvonalat ismegtervezhetünk a számunkra legérdekesebb intézményeket útba ejtve.

Az idei Kulturális Örökség Napjain a Kúria-bíróság intézményének mindennapjaiba és működésébe is betekinthetünk, és megismerkedhetünk a legfőbb hazai döntéshozó szerv székhelyének titkaival. – mondta el Dr. Kintzly Péter, a Kúria elnökének személyi titkára. A sajtótájékoztatón jelen volt továbbá Debrecen város kultúráért felelős alpolgármestere, Komolay Szabolcs is, aki biztosította a jelenlévőket, hogy a program kavalkádban természetesen Debrecen is több helyszínnel képviselteti magát, amelyek szintén elérhetőek az esemény honlapján. A sajtótájékoztató utolsó felszólalója Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi elnöke volt. Az Ars Sacra rendezvényről a közeljövőben még részletesebben is beszámolunk majd, kiemelve a reformáció tematikához kapcsolódó programelemeket.    

X