A Reformáció Emlékbizottság, valamint a protestáns egyházak az elmúlt esztendőben Kárpát-medence szerte számtalan programmal, pályázattal és kulturális rendezvénnyel tisztelegtek az idén félezer éves egyházat megújító mozgalom, a reformáció előtt. Ezt a különleges programsorozatot, továbbá a reformáció 500. jubileumi emlékévét a bizottság december 19-én este ünnepi hangversennyel zárta a fővárosi Zeneakadémia Nagytermében.

December 19-én hivatalosan is lezárult a reformáció 500. jubileumi esztendeje, amelynek utolsó hivatalos rendezvénye egy különleges záróhangverseny volt. A zenés est keretében a vendégek találkozhattak a reformáció sokszínű zenei örökségével és értékeivel.

A program Kurtág György Hét Bach-koráljának zongora átiratával indult, amelyet két zongoraművész, Csalog Gábor és Kemenes András adott elő. Ezt követte Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosának köszöntője, aki elmondta, hogy az emlékév a lehető legváltozatosabb formában tárta elénk a reformáció sokszínű örökségét, amelynek egyik leglényegesebb pontja a zene. A reformáció emlékévének videós összefoglalóját követően Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mondott ünnepi beszédet, amelyben nem csupán a már mögöttünk álló emlékévről szólt, hanem azt is megfogalmazta, hogy a legfontosabb, hogy a reformáció értékeit az ötszázegyedik évbe is magunkkal vigyük. A záró hangverseny ezt követően kezdődött Kurtág György Bornemisza Péter mondásaival. Ezt a művet a mester 1963 januárja és 1968 augusztusa között, több mint öt éven át komponálta, amelyet Kroó György 1974-ben „a második világháború utáni magyar zene legnagyobb alkotásának” nevezett.  A szöveg négy részre tagolódik: első a Vallomás, a második a Bűn, a harmadik a Halál, s a negyedik a Tavasz. Érdekesség, hogy a művet az est folyamán maga Kurtág György olvasta fel, aztán pedig egy igazi kuriózumként az Amerikából érkezett Tony Arnold szopránénekes előadásában hallgathatta meg a közönség.

Egy rövid szünetet követően Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke felolvasta a 130. zsoltárt, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke pedig köszöntötte a jelenlévőket. Ezután Johann Sebastian Bach: Aus tiefer Not schrei ich zu dir című kantátája következett, amelyet egy különleges feldolgozás követett Jeney Zoltán Aus tiefer Not kantáta ősbemutatója Brassói-Jőrös Andrea (szoprán), Schöck Atala (alt), Megyesi Zoltán (tenor), Kovács István (basszus) közreműködésével, Mácsai Pál narrálásával, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának játékával s Kamp Salamon vezénylésével.

X