Az utolsó vendégünk Horváth Gergely volt

 

Fókuszban a hit, az életút, valamint a mindennapok. E tematikát követve indult el május 29-én és fejeződött be november 29-én a Reformáció Emlékbizottság programja, a „Reformáció Arcai” kerekasztalbeszélgetés-sorozat. A négy részből álló rendezvénysorozat célja az volt, hogy bemutassa, miként válik a hit, a protestáns gondolkodás egy-egy közismert személy életútjának részévé, valamint, hogy mit jelent számukra a reformáció a magánéletben.

A májusban induló „Reformáció Arcai” programsorozatnak a fővárosi Premier Kultcafé adott otthont, ahol a meghívott vendégek beszélgetőpartnere Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa, valamint a reformáció nagykövetei, Bényi Ildikó és Gundel Takács Gábor voltak.

Az első, debütáló alkalom (május 29.) vendégeként Mező Misit, a Magna Cum Laude frontemberét köszönthettük. A beszélgetés a népszerű énekes kalandos, fordulatokban gazdag életútjának részleteibe is bepillantást engedett, így többek között azt is megtudhattuk, hogy Misi miként jutott el az átkoncertezett, átturnézott éjszakáktól addig, hogy megtért, Istenbe vetett hite megerősödött, s még a Baptista Teológiai Akadémiára is beiratkozott.

A szeptember 4-i, második rész is legalább ennyire érdekes volt, ebben ugyanis Kodácsy Tamás és felesége, Kodácsy-Simon Eszter voltak a vendégeink. Eszter és Tamás igazi ökumenikus házasságban élnek, mivel Tamás református lelkész, az Ökogyülekezeti Mozgalom alapítója, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója, míg Eszter az Evangélikus Hittudományi Egyetem Valláspedagógia Tanszékének vezetője.

Az esti beszélgetés – amelynek végén a közönség tagjai is feltehették kérdéseiket – számos témát érintett, a reformáció megszületésétől kezdve, az ökoteológián, a (hit)oktatáson, s a családon át, egészen a napjainkban is aktuálissá vált lombikprogramig.

A harmadik beszélgetésre szeptember 19-én került sor, amelyben két újabb, közismert előadót ismerhettek meg közelebbről az érdeklődők. A „Reformáció Arcai” III. vendégei a Fonogram-díjas, Regionális Prima díjas és Liszt Ferenc díjas előadóművész, Szalóki Ági a nép-és világzenei világ elismert tagja, valamint Gryllus Dániel voltak. Velük beszélgetett Bényi Ildikó és Dr. Hafenscher Károly. A kötetlen beszélgetés megint érdekes életutak részleteit és történeteket hozott a felszínre. A közönség olyan kérdésekre is választ kaphatott, hogy hogyan kapcsolódik össze a népzene és a reformáció, vagy, hogy miként tud megjelenni a hit egy énekes, egy zenész karrierjében.

November 29-én, az utolsó epizód vendége Horváth Gergely volt, akit a legtöbben rádiósként ismerhetünk. Gergő a 90-es évek eleje óta rádiózik, s majdnem 20 évig dolgozott hazánk egyik népszerű, közszolgálati adójánál, a Petőfi Rádiónál. Neve egybeforrt műsorával, a Kultúrfitnesszel, amelyben minden alkalommal érdekes emberekkel, különösképp zenészekkel beszélgetett, így a „Reformáció Arcai” VI. kerekasztal sem állt távol tőle. Beszélgetőtársai Dr. Hafenscher Károly és Gundel Takács Gábor volt.

Az est folyamán sok mindent megtudhattunk Gergőről, aki, miután otthagyta a Petőfi Rádiót, egy könyvet is írt, amelynek címe: Jézus és a Rock and roll. A művet azért fontos megemlítenünk, mert az szervesen kapcsolódik Gergő jelenlegi életszakaszához. Megtérésével megváltozott a zenéhez, a dalokhoz való viszonya, s más összefüggésben kezdte el látni a hit és a (zene)művészet kapcsolatát. Azon túl, hogy megtudhattuk megtérésének történetét, betekinthettünk magánéletébe, és jövőbeli terveibe is, arról is mesélt, hogy ideje lenne egy új zenei műfajt behozni a köztudatba, amely nem önpusztító, mint sok esetben a rock and roll. Ahogy Ő fogalmazott: „Imádkozzunk azért, hogy legyen magyar God and roll műfaj.”

A beszélgetés teljes terjedelmében visszanézhető a Reformáció Emlékbizottság hivatalos Facebook-oldalán.

X