A Polgárok Háza erdélyi unitárius közösségek népművészetét bemutató évada utolsó eseményeként a mezőségi Magyarszovátot és a válaszúti Kallós Alapítvány válogatott anyagát mutatja. A rendezvénynek különös aktualitást ad december 1-je, a magyarság számára szomorú román nemzeti ünnep (Erdély Romániával való egyesülésének kinyilvánítása) – ennek kapcsán az erdélyi magyarság megmaradásáról, esélyeiről is szó lesz.

A Polgárok Háza Kárpát-medencei Magyar Népművészet sorozatának őszi évadában erdélyi unitárius közösségek népművészetét mutatja be a reformáció 500. évfordulója alkalmából; utolsóként a mezőségi Magyarszovátot és a válaszúti Kallós Alapítvány válogatott anyagát. A mezőségi vetett ágy, terített asztal, népviselet és fotóanyag bepillantást enged a közép-erdélyi tájegység falvainak egykori világába.

A kiállítást megnyitja: Balázs Bécsi Gyöngyi, az Alapítvány elnöke.

A magyarszováti hagyományőrző táncosok generációi bemutatják a táncházmozgalomban méltán híres táncukat; az Unitárius Nőszövetség asszonyai és a fiatalok a két élő karácsonyi hagyományt: a kántálást és betlehemest állítják színpadra.

Közreműködik Papp István „Gázsa” és zenekara

Díszvendég: Bálint Benczédi Ferenc erdélyi unitárius püspök.

Az est végén magyarszováti ünnepi ételeket kóstolhatunk.

További részletek az eseményre kattintva a Polgárok Háza honlapján olvashatóak. Ugyanitt érdekesebbnél érdekesebb fotógalériák és videók közül is válogathatunk.

Az erdélyi unitáriusok népművészetéről szóló videóanyagot itt lehet megtekinteni.

Szeretettel várjuk Önöket!

X