Október 24-én sajtótájékoztató keretében jelentették be a Magyar Nemzeti Múzeum és a Reformáció Emlékbizottság képviselői, hogy hivatalosan is elindul a Reformáció 500 „Menő Reformáció” elnevezésű vándorkiállítás, amely egy csuklós buszban kapott helyet. A cél, hogy a jármű az emlékév végéig és azt követően a lehető legtöbb helyre szállítsa el a reformáció történelmi emlékeit és máig ható örökségét.

A Reformáció Emlékbizottság s a Magyar Nemzeti Múzeum közös munkájának gyümölcse a Reformáció 500 „Menő Reformáció” busz, amely egy mozgó tárlat. Hamarosan induló, országjáró útjára készülve, október 24-én sajtótájékoztató keretében nyitotta meg „ajtóit” a Magyar Nemzeti Múzeum főlépcsőjénél.

A program keretében Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntötte a résztvevőket, aki beszédében a reformáció emlékévének legnagyobb tematikus tárlatát, az IGE-IDŐK-et is megemlítette. Nem titok, hogy a buszban megtekinthető kiállítás is részben ebből merít.

Az IGE-IDŐK a november 5-i zárásig ingyenesen látogatható! Erről további részletek itt olvashatóak.

A busz ötletének, s magának a koncepciónak a megszületéséről Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa beszélt. Az alkalmon a mozgó kiállítás kurátorai is jelen voltak: Zászkaliczky Zsuzsa művészettörténész, az Evangélikus Országos Gyűjtemény közművelődési igazgatóhelyettese, dr. Kertész Botond történész, az Evangélikus Országos Múzeum tudományos főmunkatársa, valamint dr. Kiss Erika, a Magyar Nemzeti Múzeum főmunkatársa.

A busz belső tereiről és magáról a kiállításról Zászkaliczky Zsuzsa nyilatkozott. A kiállítás elsősorban arról szól, hogy mit jelent számunkra ma a reformáció, amelyet a lelkiség, az anyanyelv, a tanulás, a család, a kép (vizualitás), a gazdaság és a vita (közélet, politika) ma is érvényes témái köré fűzve mutat be. A tárlat kortársainkkal készült interjúkkal, interaktív játékokkal és digitális alkalmazásokkal, önmagukon túlmutató kiállítási tárgyakkal és installációkkal hozza közelebb hozzánk a félezer éve útjára indult, és azóta a mindennapjainkba beépült megújulási mozgalom, a reformáció értékeit.

Ám a busz belsején kívül, ahol a konkrét kiállítás található, a jármű külseje is „beszédes”, informálja a nézőt, mivel ha végigtekintünk az oldalán, akkor megismerkedhetünk a reformáció történelméhez kapcsolódó híres személyekkel, kronológiai sorrendben. A dekoráció a történelemről, jeles elődeinkről szól, míg a belső a reformáció mai üzenetére koncentrál. A busz oldalán látható „utasok” – akiknek sora közel sem teljes – a reformáció ismert magyarországi személyiségei, illetve Kálvin, Luther és Melanchthon. Alattuk, az alsó sávban látható az idővonal a magyar reformáció és a protestáns egyházak főbb eseményeivel, gyakorlatilag napjainkig. Erről dr. Kertész Botond beszélt a jelenlévőknek.

Az előzetes tervek alapján a reformáció ingyenesen látogatható vándorkiállítása először Pest megyét járja körbe, majd ezután indul országjáró körútjára.

A sajtótájékoztatóról itt látható egy rövid összefoglaló (49:35 perctől).

X