Emlékezés a Zene Világnapján a Reformáció 500 éves történetére: hangverseny, kiállítás és díszpolgári cím átadása zajlott a Dorogi József Attila Művelődési Házban.

A Reformáció 500. évfordulójáról emlékeztünk meg a Zene Világnapján megtartott városi ünnepen, amelyet Díszpolgári cím átadása zárt szeptember 29-én a művelődési házban megtartott nagyszabású eseményen.

A Dorogi Galériában a Reformáció Emlékbizottság pályázataira beérkezett és díjazott képekből, valamint meghívott fotóművészek alkotásaiból összeállított kiállítást Mészáros Tamás, a dunántúli egyházkerület felügyelője nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy az itt bemutatásra kerülő A megújulás lendülete c. kiállítás eddig nyolc városban volt látható, és további 14 településen mutatják majd be a következő hónapokban. Ahogyan Eifert János, a kiállítás kurátora korábban hangsúlyozta, a pályázatok díjazott képei, és a meghívott fotóművészek alkotásai átfogó metszetet mutatnak a magyar fotóművészetből, amely újra európai színvonalú. A fotóművészet nemcsak a pillanat, hanem a gondolkodás művészete is.

Nagy öröm számunkra hogy több környékbeli ismert fotóművész is részt vett és sikeresen szerepelt a reformáció emlékbizottság pályázatán. Hadd emeljem ki Mudrák Attila esztergomi fotóművészt, akinek alkotásai a Dorogi Galériában is láthatók – mondta Mészáros Tamás az október 18-ig megtekinthető kiállításról.

A színházteremben a Reformáció 500. évfordulójához kapcsolódva a csákvári evangélikus énekkar, a Harmonia Floriana hangversenyét hallhatta a szépszámú érdeklődő, Szebik Ildikó karnagy vezetésével.

A kórusművek között előadásokat tartott a Reformációra emlékezve Klimentné Ferenczy Andrea lelkész, Pungurné Császár Judit tanár és dr. Tittmann János polgármester.

Kodály Zoltán, Gryllus Dániel, Bence Gábor és Johann Crüger kórusművei után dr. Tittmann János polgármester átadta Kovács Lajos címzetes igazgatónak Dorog Város közéletéhez, helytörténetéhez, oktatás- és művelődéstörténetéhez kötődő elévülhetetlen érdemei elismeréseként, Dorog Város Díszpolgára címet, az oklevelet és a bronz emlékplakettet.

Kép és szöveg: Madarász Tímea
Forrás: Dorog Város Önkormányzata

X