Újabb, A megújulás lendülete című tárlat nyitotta meg kapuit, ezúttal a fővárosi Stefánia Palotában, a Stefánia Galériában. A tárlaton a Reformáció Emlékbizottság által 2015 őszén és 2016 tavaszán kiírt fotópályázatok legjobb alkotásait láthatják az érdeklődők, változatos témakörökben, amelyekben egy közös kapcsolódási pont felfedezhető: mind-mind a reformáció értékeit mutatják be az érdeklődőknek, a lehető legváltozatosabb módokon, a fotósok képzelőerején keresztül.

Ezúttal a budapesti Stefánia Palotában tekinthető meg A megújulás lendülete című fotó tárlat, amelynek kurátora Eifert János fotóművész, aki a Reformáció Emlékbizottság fotópályázatának zsűri elnöke is volt. A Stefánia Galériában látható kiállítás október 4-én nyílt meg, s egészen október 22-ig lesz látható ezen a helyszínen.

A tárlat ünnepélyes megnyitója Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosának köszöntésével indult, aki beszédében a fotót, mint állapotrögzítő eszközt emelte ki, amely viszont jóval több ennél. Ezek olyan alkotások, amelyek éppen a pillanaton keresztül a múltat, a jelent és a jövőt egyaránt összefogják számunkra. Így nézzük majd meg őket, így kémleljük az üzenetüket. Ott van innováció, ahol van reformáció. – mondta a miniszteri biztos.

A megújulás lendülete fotókiállítást ezután hivatalosan Jákob János dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns Tábori Püspökségének püspöke nyitotta meg. A püspök is a képek világát említette meg megnyitó beszédében, ám ő a 21. század perspektívájából. Ez egy csoda, mivel látom, hogy mai világunkban a fotóművészet újra reneszánszát éli. A fotótechnika megjelenése után beköszöntött a mozgóképek világa, aztán megérkezett a mobiltelefonok korszaka, az internet, az okostelefonok, valamint a „szelfi-világ”. És mégis ennyi modern, technikai fejlődés mellett a fotóművészet, a képek világa meg tudta őrizni létjogosultságát. – mondta Jákob János.

A rendezvény Eifert János fotóművész tárlatvezetésével folytatódott, amely alatt részletesebben is mesélt a képek megszületéséről és történetéről a jelenlévőknek. Az ünnepélyes eseményen a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium kórusa is fellépett.

X