Kiélezett küzdelem, lelkes közönség és egy olyan végkifejlet, amelyre senki sem számított. Így jellemezhetnénk a legjobban a Re:formáció – Megújuló világ komplex műveltségi vetélkedő televíziós döntőjét, amelyet október 1-jén, vasárnap 14 órakor láthatott a nagyközönség az Magyar Televízió M5-ös csatornáján.

Egy előzetes online forduló, hat regionális középdöntő és egy felkészítő tábor után jutottunk el a 2016-ban – a reformáció félévezredes jubileumának jegyében – indult Re:formáció komplex műveltségi vetélkedő döntőjéig, amely egy izgalmas televíziós vetélkedő keretében zajlott. A megmérettetés a Reformáció Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztérium Oktatásért felelős Államtitkársága, valamint az Oktatási Hivatal közös rendezvénye, amelynek lényege, hogy a fiatalság is képbe kerüljön a reformáció 500 éves jubileumi emlékévében, abban az értelemben, hogy újabb és újabb ismereteket halmoznak fel azon művészeti és tudományterületekről, amelyekben a reformáció új értéket teremtett, s hatása napjainkig is érezhető. Akit érdekelnének a vetélkedő korábbi fontosabb momentumai, az látogasson el erre a linkre.

A Re:formáció vetélkedő tévés döntőjébe összesen hat középiskolásai csapat jutott be az áprilisi középdöntőből:

A győri Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda csapata, a Péterfysek;

a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium csapata, a Bonyhádi Petőfiúk;

a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium csapata, a Fidelitate;

a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium csapata, a Visszatérők;

a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium csapata, a Wittenberg; valamint

a debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona, a Tógátusok.

A döntős formációk két órán keresztül mérkőztek a fődíjért, az utazásért a reformáció szülővárosába, Wittenbergbe. Változatos és látványos feladatok követték a középdöntőben megismert struktúrát. A diákoknak nem csupán elméleti tudásukra kellett hagyatkozniuk, hanem képzelőerejükre, kreativitásukra, színészi teljesítményükre, valamint csapatmunkájukra is. Természetesen a szervezők a döntőre a feladatokat még továbbgondolták egy kicsit, ezzel még érdekesebbé téve a televíziós döntőt. A feladatokba való részletes betekintés előtt mindenképp fontos megemlítenünk az öttagú zsűrit is. A diákok feladatmegoldásait és felkészültségüket Dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke, egyben a zsűri elnöke, Bényi Ildikó, a reformáció emlékévének egyik médianagykövete, Molnár Ferenc Caramel énekes, Szontágh Pál, a Református Pedagógiai Intézet (RPI) igazgatója, valamint Majorosné Lasányi Ágnes, az Evangélikus Pedagógiai Intézet (EPSZTI) igazgatója értékelte.

A döntő két nagy részre oszlott. Az elsőben még mind a hat csapat versengett egymással, továbbá Balog Zoltán, emberi erőforrás miniszter rövid és közvetlen köszöntőjét is meghallgathatták, azonban a második részre a hat csapat száma már háromra csökkent, a döntő döntőseire.

A döntő egyik első feladata a Lantos volt, amelynek központjában az egyházi énekek, zsoltárok álltak. A diákok feladata az volt, hogy ezekre a régi dallamokra új tartalmat, új szöveget kreáljanak más és más zenei stílusban. Az élő zenei kíséretet az Anima Soni zenekar (a pesterzsébeti református gyülekezet fiataljaiból alakult formáció) biztosította. A második játék a Regös/Pallér feladatpár volt, amelyben mindegyik formáció regöse elmesélte, hogy a feladathoz készült kisfilmjükben mely, az adott országrészre jellemző nevezetesség látható. A videó ezután váltott, s a diákok a Pallér feladathoz épített maketteket is bemutatták, amelyeket a zsűri előzetesen közelről is megszemlélhetett. Természetesen a választott alkotás, mint makett, a kisfilmben is feltűnt. A harmadik és egyben az egyik legpörgősebb játék a Magiszter 1 volt, amely a csapatok gyors reakciójára épített. Nyomógombok segítségével találhatták ki a helyes megfejtést. Minél több segítséggel tudták csak kitalálni a feladványt (az adott történelmi személyt), annál kevesebb pontot kaptak. Ez után következett a régmúlt parázsló, s tüzes hitvitáit megidéző Disputa, amelyben a csapatok egy adott témában érveltek egymással pro és kontra. A Disputát a Mímes feladat követte, amely a játékosok színészi képességeit volt hivatott bemutatni, továbbá Szabó Magda születésének 100. évfordulója előtt is tisztelgett. A zsűri és a közönség egytől egyik lenyűgöző jeleneteket láthatott az Abigél című Szabó Magda regény egy-egy választott jelenetéből. Egy másik remek feladat volt az Építsd újjá, amelyben a csapatoknak egy templomtorony három darab fiatornyát kellett összerakniuk különböző darabokból. Ebben a számban már csupán a továbbjutó három csapat vett részt, Békéscsaba, Bonyhád, valamint Budapest. Az utolsó, Magiszter 2 játék döntötte el végül a versenyt, amelyből a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium csapata, a Visszatérők kerültek ki nyertesen! Így ők voltak azok, akik az első helyen végeztek, s kiutazhatnak Wittenbergbe, a reformáció bölcsőjébe.

A verseny végén Dr. Hafenscher Károlyt, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosát is a színpadra szólította Béli Ádám műsorvezető. A miniszteri biztos pedig egy nem várt, örömteli hírt jelentett be a vetélkedő csapatok számára. Látván az igyekezetet, a kivételes lelkesedést és a rendkívül kicsi különbséget, a miniszteri biztos úgy döntött, hogy az összes, azaz mind a hat csapat elutazhat Wittenbergbe! Így ért véget a Re:formáció műveltségi vetélkedő középiskolai televíziós döntője az M5-ön, amely egészen biztosan szép emlék marad mind a versenyzők, mind a zsűri, s mind a közönség számára.

X