Egyre közelebb a Re:formáció komplex műveltségi vetélkedő végső erőpróbája, a döntő, amelyre egy televíziós vetélkedő tesz majd pontot. Itt a Reformáció Emlékbizottság hivatalos oldalán, az emlékév folyamán rendszeresen foglalkoztunk a programmal, amelynek fő célja, hogy a diákok, s a fiatalabb generáció is megismerje és felfedezze a reformáció kultúránkra gyakorolt hatását. A döntő október 1-jén 14:05-kor lesz látható adásban az M5 csatornán.

Még 2016-ban indult el a Re:formáció komplex műveltségi vetélkedő, amely a Reformáció Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztérium Oktatásért felelős Államtitkárság, valamint az Oktatási Hivatal közös programja, általános-és középiskolás csapatok részére. A megmérettetés fő mozgatórugója az volt, hogy a fiatalság is képbe kerüljön a reformáció 500 éves jubileumi emlékévében abban az értelemben, hogy újabb és újabb ismereteket halmoznak fel azon művészeti és tudományterületekről, amelyekben a reformáció új értéket teremtett, s hatása napjainkig is érezhető.

Az első (online) forduló 2016. december 5-én volt, amelynek keretében 130 oktatási intézmény és 1500 diák „mérkőzött meg” egymással a középdöntőkbe való bekerülésért. Erről részletesebben itt számoltunk be.

A második forduló, a középdöntő két időpontban került megrendezésre. Az első forduló április 22-én volt – ekkor a középiskolások versenye zajlott –, míg május 13-án az általános iskolás korosztály mérte össze tudását. Mind a két napon roppant izgalmas és sokszínű verseny zajlott párhuzamosan az ország több pontján, a megmérettetésnek helyet adó oktatási intézményekben. Akiket részletesebben is érdekelne a középdöntő, valamint a versenyen készült képeket, s a továbbjutó csapatok névsorát is meg szeretné ismerni, ezen a linken éri el őket.

A televíziós döntőhöz egy kifejezetten médiaszereplésre felkészítő tábor is kapcsolódott augusztus 21. és 23. között, ahol a diákokat MTVA-s szakemberek készítették fel a rájuk váró képernyős feladatokra, valamint a szereplés és megjelenés rejtelmeire. Mostanra jutottunk el a döntőhöz, amely egy televíziós döntő formájában ölt majd testet. A döntő után pedig kiderül, hogy melyik csapat nyeri meg ezt az egy éve tartó erőpróbát.

X