Szeptember 4-én 19:00 órától, a budapesti Premier Kultcaféban rendeztük meg a „Reformáció Arcai” kerekasztalbeszélgetés-sorozat második felvonását, amelyben Kodácsy-Simon Eszterrel, valamint férjével, Kodácsy Tamással beszélgetett Gundel Takács Gábor, s Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa.

Az első alkalmon (május 29-én) Mező Misit, a Magna Cum Laude frontemberét ismerhette meg a nagyközönség – a közkedvelt énekes szerepnél egy kissé mélyebbre ásva –, a család, a hit, valamint a folyamatos megújulás fontosságát előtérbe helyezve. Ez a beszélgetés a sikeres formáció frontemberének eléggé kalandos, fordulatokban gazdag életútjának részleteibe is bepillantást engedett, így többek között azt is megtudhattuk, hogy Misi miként jutott el az átkoncertezett, átturnézott éjszakáktól addig, hogy megtért, Istenbe vetett hite megerősödött, s még a Baptista Teológiai Akadémiára is beiratkozott.

A második rész is legalább ennyire érdekes volt, mivel ebben az epizódban két újabb karakter életét, életfelfogását, s hétköznapjait ismerhettük meg. A „Reformáció Arcai” II. vendégei Kodácsy Tamás és felesége, Kodácsy-Simon Eszter voltak.

Eszter és Tamás igazi ökumenikus házasságban élnek, mivel Tamás református lelkész, az Ökogyülekezeti Mozgalom alapítója, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója, míg Eszter az Evangélikus Hittudományi Egyetem Valláspedagógia Tanszékének vezetője. Ám nem csupán teológusok, hanem mindketten a természettudományok területén végzett szakemberek is: Eszter matematika-fizika tanár, Tamás pedig programozó matematikus. Ebből adódóan különösen érdekli őket a természettudomány és vallás kapcsolata és annak egyik legégetőbb kortárs kérdésköre, az ökoteológia. Mindketten a hittudomány doktorai, akik saját egyházukban végzik szolgálatukat. Inspiráló hatással vannak egymásra a teológia művelésében anélkül, hogy felekezeti identitásukat feladnák. Szakemberek a teológia és az oktatás területén, s emellett három gyermekükkel közösen élik meg hitüket.

Az esti beszélgetés – amelynek végén a közönség tagjai is feltehették kérdéseiket – számos témát érintett, a reformáció megszületésétől kezdve, az ökoteológián, a (hit)oktatáson, s a családon át, egészen a napjainkban is aktuálissá vált lombikprogramig.

A beszélgetés teljes terjedelemben visszahallgatható az alábbi linken:

X