Utolsó előtti napjához érkezett a Wittenbergi Magyar Napok, a Magyarországi Evangélikus Egyház, valamint a Magyarország Kormánya által életre hívott Reformáció Emlékbizottság közös szervezésű rendezvénye. Az elmúlt két napban számtalan izgalmas és érdekes programon vehettünk részt, amelyekről előző összefoglaló írásainkban (itt és itt) is olvashatnak. Augusztus 26-a, szombat viszont azért is egy jelentős nap, mert ez a Magyar Napok utolsó teljes napja, amely reggel 9 órától egészen késő estig – több helyszínen – várta a vendégeket.

Szombaton is folytatódtak a városnéző séták, valamint a Dómsátor programjai (Luther játékbemutató, előadások, valamint zenés produkciók), ám ezek mellett emléktábla avatásra, Luther rajz-és némafilmvetítésre, továbbá egy állami fogadásra is sor került. Ha pedig ez még nem lenne elég, késő délután Jeszenszky Péter ultrafutó és csapata is megérkezett Wittenbergbe, a városháza elé.

Dévai Bíró Mátyás, Stöckel Lénárt, valamint Sylvester János emléktábláját 11:30-kor leplezték le a wittenbergi egyetem (Leucorea) épületének belső udvarán, amelyen Szemerei János evangélikus püspök köszöntötte a jelenlévőket. „Ma itt Wittenbergben három, térben, hitben és időben is előttünk járó testvérre emlékezünk. A magyarországi reformáció nem képzelhető el Dévai Bíró Mátyás, Sylvester János, s Stöckel Lénárt nélkül. A 16. században ennek az egyetemnek a hallgatói voltak. Az akkori élet meghatározó óriásaitól nagyon fontos impulzusokat kaptak, amit aztán hazahoztak Magyarországra.” – mondta Szemerei János. Ez után három laudációt hallhattak a vendégek. Először Dr. Csepregi Zoltántól, majd Fónyad Páltól, s végül Dr. Makovitzky Józseftől, aki még szlovák nyelven is elmondta laudációját. A beszédek között kerültek leleplezésre a híres magyar reformátorok névtáblái. Az esemény Szemerei János püspök áldásával ért véget.

Délután 14:00 órától vette kezdetét a Luther rajzfilm két epizódjának levetítése a wittenbergi Centralkino moziban, amelyet egy német nyelvű beszélgetés követett dr. Fabiny Tamás püspökkel (aki egyben a rajzfilm fővédnöke is) és Richly Zsolt rendezővel. Az igazi kuriózum pedig csak ezután következett. A diskurzust követően ugyanis a közönség Fassang László, Liszt Ferenc díjas orgonaművész zongorakíséretével tekinthette meg azt az 1928-as Luther némafilmet, amelyet a Reformáció Emlékbizottság még februárban mutatott be a Reformáció 500 Filmnapok keretében, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A film akkor és most is hatalmas sikert aratott.

Egy pár órával később, 17:30-kor érkezett meg Wittenbergbe Jeszenszky Péter ultrafutó/ triatlonista és csapata, akik még augusztus 12-én indultak el erre az embert próbáló zarándokútra, a fővárosi Deák téri evangélikus templomtól. Az előttük álló, több mint 800 kilométert pedig sikeresen teljesítették. A kiscsapat persze nem érkezett üres kézzel a reformáció városába, mivel egy különleges ajándékot hoztak magukkal. Ez volt az a halasi csipkéből készült, bekeretezett Luther-rózsa, amely Markovits Mária tervei alapján készült, 40 munkaórán keresztül. A hungarikumot Péter és csapata a városházában megrendezett Magyar Fogadáson adta át Wittenberg polgármesterének, Jochen Kirchner-nek. A futókat Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa, s Fabiny Tamás, evangélikus püspök köszöntötte a célegyenesben. Fabiny Tamás elmondta, hogy ez a teljesítmény az Istent dicséri, övé a dicsőség, ám a példa az mindannyiunké. Legyünk mozgékony, lendületes és másokat is hordozni tudó, közösséget formáló egyház.

A futók érkezése volt az állami fogadás megkezdésének első lépése, mivel a főtéren jelenlévők ezután indultak el a 18:30-kor kezdődő programra. A fogadást megelőző köszöntőn Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa magyar és német nyelven is köszöntötte a résztvevőket. „A reformáció ugyan egy megújulási mozgalom volt, az egyház megújulási mozgalmainak sorában, mégis számunkra, és egész Európa számára a legjelentősebb. Nem a múltat ünnepeljük, hanem a múltból merítkezve gyűjtünk erőt a jövőre.” – mondta a miniszteri biztos. Hafenscher Károly szavait követően következett Dr. Trócsányi László igazságügy miniszter beszéde, aki a kiemelte a kereszténység nemzetmegtartó szerepét, kijelentvén, hogy Európa keresztény öröksége nem a dicsfény koszorúja, hanem mindenekelőtt tapasztalat, amely részben fájdalmas is. Például a vallásháborúk, vagy a két világháború emléke.

Az igazságügy miniszter szavait követően még köszöntőt mondott Hartmut Koschyk politikus, nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztos, Anne-Marie Keding, Sachsen-Anhalt igazságügy minisztere, Dr. Heinrich Bedford-Strohm bajor püspök, a Németországi Protestáns Egyház (EKD) vezetője, Dr. Thomas A. Seidel, Türingia reformációért felelős kormánymegbízottja, valamint Jochen Kirchner, Wittenberg polgármestere. A futók különleges ajándékának átadására a beszédek után került sor, a fogadás megkezdése előtt.

Augusztus 27-e volt a Wittenbergi Magyar Napok utolsó, rövid napja, amely egy kétnyelvű istentisztelettel vette kezdetét a város vártemplomában (Schlosskirche) – a német gyülekezettel közösen –, majd egy ebéddel zárult, a Colleg Wittenberg udvarán.

X