Augusztus 24-én indult el ­– a reformáció 500. jubileumának jegyében – a Wittenbergi Magyar Napok, amely a reformáció „bölcsőjében” kerül megrendezésre a Magyarországi Evangélikus Egyház, valamint a Magyarország Kormánya által életre hívott Reformáció Emlékbizottság közös szervezésű rendezvényeként.

A csütörtökön kezdődő, s egészen vasárnapig tartó hosszú hétvége számos programmal tiszteleg az idén félévezredes évfordulóját ünneplő reformáció előtt. Az ide látogatók – többek között – teológiai konferencián, orgonakoncerten, filmbemutatón, Dévai Bíró Mátyás, a „magyar Luther” emléktáblájának felavatásán, motoros találkozón és még sok más, a reformációhoz kötődő programelemen vehetnek részt. A Wittenbergi Magyar Napok célja, hogy visszatekintsen a reformáció megszületésére, valamint ötszáz esztendős történelmére, a magyar protestantizmus eredetére, továbbá, hogy segítsen meglátni, felfedezni e megújulási hullám napjainkig tartó – az élet számos területére kiterjedő – hatását. A rendezvényen a Reformáció Emlékbizottság is képviselteti magát, s minden napról részletesen beszámol hivatalos honlapján.

Augusztus 24.

A Wittenbergi Magyar Napok augusztus 24-én, csütörtök este vette kezdetét – a vendégek megérkezését követően – egy nyitóesttel, amelyet a Luther-házban rendeztek meg. Az ünnepélyes alkalom Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökének és Dr. Reiner Haseloff, Szász-Anhalt tartomány miniszterelnökének köszöntésével vette kezdetét, amely után Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter előadása következett. A miniszter beszédében a vitakultúrát emelte ki, mint a reformáció egyik fő örökségét, amely alapvetően mindig megpróbál eljutni a közös álláspontra. Erre van szüksége Európának. Ez nagyon szépen működött a 16. században, s a 21. században is aktuális. „Térjünk vissza hozzá, erősítsük, használjuk, akkor egészen biztosan Európa érdekeit szolgáljuk, akár püspökök vagyunk, akár politikusok, akár egyszerű hívő emberek.” – mondta Balog Zoltán.

A miniszter felszólalása után Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatójának – Mit jelent számunkra Luther végrendelete ma? – című előadásával folytatódott a nyitóest. Az előadás egyik központi eleme a magyar nyelv és annak fejlődése, formálódása volt, amelyhez elengedhetetlen volt a reformáció térhódítása, valamint az, hogy Luther Márton a tömegek számára elérhetővé és olvashatóvá, a köznyelv számára is érthetővé tette a Szentírást. Ugyanis a nemzeti nyelven felfogott és átélt üzenet által egy olyan viselkedés mintázat, gondolkodás alakul ki, ami egy jobban érthető világot eredményez.

A főigazgató előadása után következett a még hátralévő két fontosabb programelem. Egyrészről Torsten Zugehör, Wittenberg főpolgármesterének köszöntése, másrészről pedig – ehhez kapcsolódva – a megszólalók ünnepélyes bejegyzése a város Aranykönyvébe. A hivatalos megnyitó Dr. Stefan Rhein, a Stiftung Luthergedenkstätten (szász-anhalti Luther Alapítvány) elnökének zárógondolataival ért véget, amelyet egy egyházi fogadás követett a Luther-ház belső udvarán.

Az igazi program kavalkád azonban augusztus 25-én, kedden veszi kezdetét itt Wittenbergben, amelyről természetesen a Reformáció Emlékbizottság is folyamatosan beszámol majd.

X