Minden évben augusztus 20-án kerül megrendezésre a debreceni virágkarnevál, amely látványos táncos, és akrobatikus produkciók, valamint szebbnél szebb virágkocsik kíséretében vonul végig a városon. Az idei karnevál azonban részben más lesz, mint az eddigiek, mivel a programsorozatban a reformáció 500 éves jubileumáról is megemlékeznek.

Papp László, Debrecen polgármestere az augusztus 20-i virágkarnevált és az ahhoz kapcsolódó programokat beharangozó – a Nagyerdei Stadionban megrendezett – sajtótájékoztatón elmondta: a díszítéshez félmillió szál friss dália érkezik Hollandiából Debrecenbe. Ebből csaknem százezret egy 21 méter hosszú, 7,5 méter magas sárkányhoz használnak majd fel. A karneváli menetben tizennégy virágkocsit, tíz magyar és tíz külföldi művészeti csoportot láthat majd a közönség, este pedig a Nagyerdei Stadionban kétezer fellépő szórakoztatja a húszezres közönséget. A reformáció félévezredes jubileumának tiszteletére az idei karnevál azonban el fog térni a „szokásos” rendszertől, mivel a karneváli forgatagba is becsempészik a jeles eseményt.

Tavaly hatalmas sikert aratott a cívisvárosban öt világhírű 3D mapping művész látványos animációja, amely a Debreceni Egyetem homlokzatát keltette életre. Idén, 2017-ben a Reformáció 500. és a Magyar Református Egyház 450 éves évfordulóján a Nagytemplom kerül a Virágkarnevál nagyszabású épületvetítésének középpontjába. Bordos László Zsolt, a világszerte ismert 3D fényművész nemcsak Debrecen és a reformáció történelmi mérföldköveit kelti életre, hanem napjaink és a jövő világát is a Nagytemplom falaira varázsolja majd augusztus 17-19. között, 21 órától kezdődően, óránként 3 alkalommal. A művész a sajtótájékoztató keretében azt is elmondta, hogy a Nagytemplom 3D-s animálása mellett a régi városházát egyfajta „állóképes festéssel” alakítják majd át.

A Virágkarneválról további információ a program hivatalos oldalán található:

http://www.debreceniviragkarneval.hu/

Forrás: http://www.dehir.hu/debrecen/visszater-a-gyokerekhez-a-debreceni-viragkarneval/2017/07/24/ (2017.08.10.)

X