Augusztus 4-6. között zajlott a debreceni Főnix Csarnokban a Magyar Baptisták 4. Világtalálkozója (MABAVIT), amelynek egyik fő előadója a dél-afrikai lelkipásztor, a Baptista Világszövetség elnöke, Paul Msiza volt. Az eseményhez kapcsolódó augusztus 4-i sajtótájékoztatón a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa, Dr. Hafenscher Károly is részt vett.

A cívisvárosban találkoztak egymással, s tartották meg idei találkozójukat a magyar baptisták, a Magyar Baptisták 4. Világtalálkozójának keretében, augusztus 4-6. között. A kiemelt jelentőségű eseményre 13 országból csaknem 10 ezer hívő érkezett, amely idén az „évfordulók jegyében„ zajlott. A reformáció 500, a debreceni baptista gyülekezet 125, míg a Magyar Baptisták Világszövetsége idén 20 éves. A többnapos – számos kórust és zenekart is felvonultató – program augusztus 4-én sajtótájékoztatóval indult, amelyen többek között Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke, Komolay Szabolcs, Debrecen város alpolgármestere, Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Palánki Ferenc, római katolikus megyéspüspök, valamint Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa is jelen volt.

A 2017-es világtalálkozó a „Valami új született!” – címet kapta, amely egyfajta megemlékezés a félezer évvel ezelőtt útjára indult reformációról. Ehhez kapcsolódva a miniszteri biztos elmondta, hogy a megújulást, a megerősödést nem mi magunk produkáljuk akár egy találkozó szervezésével, akár nagyszerű programok összeállításával, hanem mindig az Isten adja.”

Hafenscher Károly beszédének részlete az alábbi videóban 1:15-től hallható:

A 4. Világtalálkozó augusztus 6-án, vasárnap ért véget. Az esemény zárónapján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is részt vett, aki beszédében kijelentette, hogy a magyar baptisták fontosak Magyarország számára, a magyar nemzet számára. Hazánk, s Európa, a világ jövője elképzelhetetlen az élő keresztény közösségek nélkül. A háromnapos találkozónak immár második alkalommal adott otthont Hajdú-Bihar megye székhelye, Debrecen.

A Világtalálkozó a YouTube-on utólag teljes terjedelmében visszanézhető.

Balog Zoltán teljes beszéde ezen a linken érhető el.

Források: baptist.hu és ua.

X