Halmajon is megemlékeznek a reformációról

Augusztus 4-én, pénteken a Halmaji Református Templomban ünnepi istentisztelettel és szoboravatással tiszteleg a község önkormányzata, valamint az Abaúji Egyházmegye a reformáció félévezredes jubileuma előtt. A reggel 9 órakor kezdődő megemlékezésen Baksy Mária kerületi esperes hirdet igét, amelyet Tóth József polgármester köszöntője követ majd. Ez után kerül majd sor Csíki Dénes nyárádköszvényesi kanonok-plébános, valamint Csomós József püspök ünnepi megemlékezésére, s áldására.

A jubileum tiszteletére készült szobrot Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár avatja majd fel. A Kálvin Jánost ábrázoló alkotást Varga Gábor, dombóvári szobrász készítette, amelynek súlya több mint fél tonna lett. A szobor a református templom előkertjében kerül elhelyezésre. A programot a Reformáció Emlékbizottság is támogatta.

Forrás: Észak-Magyarország (2017.08.03. szám / 5. oldal) 

 

A „zsoltárok” ihlette fotókiállítás

Augusztus 27-ig tekinthető meg Kőröshegyen Baán Katalin fotóművész „Képi gondolatok a Zsoltárok könyvéből” című kiállítása, amely a reformáció emlékév során már számos településen látható volt. Ezúttal tehát a kőröshegyi református templom ad otthont a tárlatnak.

A művész fotói saját gondolatait, s érzéseit tükrözik, amelyek így hűen mutatják be a szenvedést és az örömöt, a halált és a hálaadást, valamint az Isten utáni vágyakozást. A képeket egyébként meg is lehet vásárolni, ezzel is hozzájárulva a különleges tárlat helyét biztosító templom felújításához.

Forrás: Somogyi Hírlap (2017.08.03. szám / 6. oldal)

 

Énekszó a reformáció tiszteletére

Július 6-án, vasárnap este a reformáció félévezredes jubileumának tiszteletére, korabeli énekeket – zsoltárokat, motettákat és egyházi témájú verseket – adott elő rendhagyó koncertjén a Tinódi Kamarakórus a várpalotai református templomban. A kórust Józsa Eleonóra kísérte orgonán. „A Bibliában szinte mindenütt azt olvashatjuk, hogy az emberek énekelnek. Az Isten egyik legnagyobb ajándéka ezen a teremtett világon és annak minden szépségén, az emberi lélek csodáján túl a művészet, s azon belül is a zene. – mondta el köszöntőjében Lukátsné Orovicz Piroska református lelkész.

A koncerten összegyűlt adományokat a közösség a templom felújítására fordítja majd.

Forrás: https://veol.hu/kultura/koncert-az-evfordulo-alkalmabol-1848820 (2017.08.03.)

X