Nagyenyeden tartotta meg idei találkozóját az Erdélyi Református Egyházkerület

Nagyenyeden került sor a református egyház egyik nagy, központi eseményére, ugyanis július 29-én itt tartotta meg éves találkozóját az Erdélyi Református Egyházkerület presbiteri szövetsége. Ennek keretében csaknem 650 vendég érkezett a vártemplomba, ahol Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Idén – a reformáció emlékévében – a találkozó helyszíne is különleges jelentőséggel bírt, mivel ebben, a több mint 530 éves templomban, a 778 éve álló torony lábánál alakult meg 1564-ben az Erdélyi Református Egyház.

A püspök igehirdetését követően Pályi József, az Erdélyi Református Egyház Presbiteri Szövetségének elnöke is köszöntötte a résztvevőket, s a félévezredes reformáció tiszteletére minden jelenlévő presbitériumi képviselőnek emléklapot adományozott. A tiszteletbeli meghívottak közül az első köszöntőbeszédet Judák Endre, a Magyarországi Református Presbiteri Szövetség elnöke mondta, aki röviden ismertette a szervezet missziójának három fókuszpontját: református kegyesség, templom és iskola, valamint hitvallásos református élet. A találkozón Borsós Melinda, az Erdélyi Református Nőszövetség elnöke is köszöntőt mondott, aki beszédében kiemelte az ima fontosságát, valamint a hit erejét. A részt vevők ezután több, érdekes előadást hallottak a reformáció jelentőségével és elterjedésével kapcsolatban, amelyekben az Erdélyi Református Egyház kialakulásának szakaszait is megismerhették.

Forrás: Szabadság (2017.08.01.szám / 6. oldal)

 

Rekordot döntött a Művészetek Völgye!

Több alkalommal is nézőcsúcsot döntött hazánk legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Művészetek Völgye, mivel a tíz napos programra összesen 200 ezren látogattak el Kapolcsra, Taliándörögdre, s Vigántpetendre. A jegyeladások tekintetében ez hatvan százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. A fesztiválon Magyarország legközkedveltebb könnyűzenei kollektívái mellett a francia Deluxe, a Nouvelle Vague, továbbá az amerikai Pink Martini is fellépett. Természetesen ezeken felül számos egyéb koncert volt, bárki megtalálhatta ízlésének a legmegfelelőbbet. A Hagyományok Háza szervezésében megvalósuló Folkudvarban például Berecz András is fellépett, de a Muzsikás és a Zagyva Banda is zenélt. A Kocsor-háznál frissen megalakult Fonó-udvar pedig a budapesti Fonó népzenei és világzenei kínálatát hozta el. A Völgykomolyzene és Virtuózok helyszínén, a római katolikus templomban is szintén számos koncert várt minden érdeklődőt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló taliándörögdi helyszínen csaknem 70 előadást láthattak a színház szerelmesei. A Művészetek Völgye egy vadonatúj résztvevője volt a Magyar Nemzeti Filmarchívum is, amelynek kínálatából az animációsarok volt a legnépszerűbb. Itt a gyermekek maguk rajzolhattak különálló filmkockákat.

A reformáció 500. évfordulójának tiszteletére a református és az evangélikus egyház is közös helyszínnel készült. A Néprajzi Múzeum idén egyedüli múzeumként vett részt saját udvarral a fesztiválon. Jövőre július 20. és 29. között várja majd a látogatókat a Művészetek Völgye, amelyre már mától megkezdődik a jegyértékesítés.

Forrás: Magyar Idők (2017.08.01. szám / 17. oldal)

 

Emlékhelyavatás Vizsolyban, a reformáció tiszteletére

Július 21-én a Vizsolyi Református Egyházközség ünnepi, hálaadó istentisztelet keretében ünnepelte a Vizsolyi Biblia kinyomtatását, amely a reformáció félévezredes jubileumi emlékévében különleges aktualitással bír.

A Magyar Kormány ehhez kapcsolódva Történelmi Emlékhely minősítéssel erősítette meg a gyülekezet Árpádkori templomát, amely az utóbbi időben kiemelkedő „zarándokhely lett”, a templomkertben található Mantskovit Múzeummal együtt. Az ünnepi alaklomhoz egy szoboravatás is kapcsolódott, amelyet Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, Kovács Ákos, a Nemzeti Örökség Intézet képviselője, valamint Baksy Mária, az Abaúji Református Egyházmegye esperese közösen leplezett le.

Forrás: Reformátusok Lapja (2017.07.30. szám /5.oldal)  

X