A reformáció 500. évfordulója alkalmából 2017. október 1-21. között újra elhozzuk a Kárpát-medencébe – az 500 évvel ezelőtt – a Wittenbergi vártemplom kapujára kiszögezett 95 tételt és október 31-ig 500 protestáns templom falára, kapujára kiszegezzük, vagy felragasztjuk azt. 

Wittenberg és Bereck (a legkeletebbi magyar területen lévő Protestáns Egyházközség itt van) között azokat a településeket érintjük, ahol előzetes egyeztetés alapján szívesen fogadnak és vállalják, hogy a 95 tételt tartalmazó hirdetményt legalább október 31-ig látható helyre kifüggesztik.

A templomokhoz gyalogosan, szaladva érkezünk meg. Minden állomáshely előtt a helybeliek csatlakozhatnak, és együtt szaladhatnak a 95 tételt magával hozó csapattal. Azoknak, akik csatlakozni kívánnak, vállalniuk kell, hogy legalább 500 lépést megtesznek a rendezvény keretein belül. Az esemény az X, Y és különösen kiemelten a Z generációnak (ők a REFO 550-kor is emlékezni fognak rá) szól.

A rendezvény által, egy olyan eseményt szeretnénk megvalósítani, ami fiatalos, a klasszikus megemlékező eseményektől eltér, ugyanakkor lehetőséget kínál – minden érdeklődő számára – ahhoz, hogy bárhol éljen a Kárpát-medencében, csatlakozhasson, része lehessen a történéseknek.

Az akkori „kalapácsütések” egy mozgalmat generáltak. Bízunk abban, hogy ezzel a rendezvénnyel nekünk is sikerül egy olyan mozgalmat elindítanunk, amihez sokan csatlakozhatnak.

Október elején Wittenbergből indul a rendezvény és – természetesen – 500 órán (21 nap) át tart. Az előszervezés időszakában folyamatosan egyeztetünk a helyszínekkel és a bejelentkezéshez igazítjuk az útvonalat. Amikor az 500 órás időkeret betelt, akkor már nem módosítunk az útvonalon. A már kialakult útvonalon viszont, minden csatlakozót, küldöttséget szívesen várunk. Várhatóan a következő területeket érinti az esemény, a következő sorrendben: Őrvidék, Nyugat Magyarország, Muravidék, Drávaköz, Délvidék, Közép Magyarország, Felvidék, Kárpátalja, Kelet Magyarország, Partium, Erdély, Székelyföld.

A rendezvény egyedisége abban rejlik, hogy az összes magyar nyelvterületet érinteni fogjuk, és bárki csatlakozhat hozzá. Célunk az, hogy az 500 éve az evangélium szerint reformált Egyház az elkövetkezendő 500 évben is az evangélium útján maradjon.

Az eseményre gyülekezetek, közösségek jelentkezését várjuk. Jelentkezni ezen a linken lehet.

További részleteket a ReforMaraton 500 Facebook-oldalán találhattok.

Szöveg: Bardócz Csaba lelkipásztor, a ReforMaraton 500 szervezője
Nyitókép: Pixabay

X