Június 19-én időszaki kiállítás nyílik a reformáció jubileumának tiszteletére Kecskeméten, a Ráday Múzeumban, amelynek címe: RE-formáció RE-konstrukció. A tárlatot a város polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia nyitja meg, míg a szakmai megnyitót dr. Kiss Erika művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum főmunkatársa tartja. Érdekesség, hogy a tárlat hátterében egy 1785-ben, a Kecskeméti Református Egyházközségnek adományozott keresztelő készlet áll. Az egészen különleges ötvösmunkát legelőször 1934-ben, az Országos Református Kiállításon láthatta a nagyközönség, ahol meglepően nagy sikere volt. Ez után viszont nyoma veszett. A múzeum a reformáció emlékévében újra meg szeretné mutatni a készletet, így a rendelkezésre álló források (fotók, szövegek) alapján rekonstruálta azt. Ehhez kapcsolódva tehát a tárlat a református liturgikus-ágendás keresztelési hagyományokkal ismerteti meg a látogatókat. A kiállítás megnyitója június 19-én 17 órakor lesz és egészen 2018 márciusáig látogatható

Pontosan egy nappal később, június 20-án, 17 órakor egy másik tárlat is megnyitja kapuit a Ráday Múzeumban, amelynek címe: Luther Márton élete álló és mozgóképekben. Ez a kiállítás a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, valamint a 10. Európai Animációs Játékfilm és Tv-film Fesztivál együttműködésével született meg, s Richly Zsolt grafikusművész munkáit vonultatja fel. A programot dr. Harmati Béla László művészettörténész, az Evangélikus Országos Múzeum igazgatója nyitja meg.

A Ráday Múzeum ezeken a rendezvényeken felül még az idei, június 24-i Múzeumok Éjszakáján is képviselteti magát. Az idei programsorozat szorosan kötődik majd a reformáció 500. jubileumához, amelyen kiállításokkal, zsoltárokkal, bemutatókkal, gyermekprogramokkal, valamint koncertekkel ünneplik a jelentős megújulási mozgalmat.

Forrás: http://reformatus.hu/mutat/13799/ (2017.06.13.) 

Minden további információ megtalálható itt, a tájékoztató mellékletekben.

X