Hármas jubileumra gyűlt össze a Kisvárdai Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium nevelőtestülete és diáksága a Református Templomban április 24-én. A protestáns világ az idei esztendőben ünnepli a reformáció kezdetének 500 éves jubileumát, a Kárpát-medence reformátussága emellett saját hitvalló közössége megalakulásának 450. évfordulóját is. Mindezek mellett 25 éve indult újra a református oktatás Kisvárda városában.

Tekintse meg az eseményekről készült galériánkat a cikk alján!

Ünnepi istentisztelet keretén belül adtunk hálát Istennek a 25 éve újraindult iskolánkért. Az intézmény életében ezen évforduló mellett újabb hatalmas mérföldkőhöz érkeztünk. Az oktatási intézmény a következő tanévtől ugyanis a Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium nevet fogja viselni. Az ünnepi alkalmon Főtiszteletű Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette az Igét a zsúfolásig megtelt templomban.  Püspök Úr az iskola névadó ünnepségéhez kapcsolódóan a keresztség szereztetésének igéjével szólt az ünneplő gyülekezethez. (Mt 28,18-20)

Az istentiszteletet követően Nt. Százvai László, a Kisvárdai Református Egyházközség vezető lelkipásztora köszöntötte a megjelenteket és ismertette Várday Kata életútját. Nt. Csiszár Ákos, nyugalmazott esperes, intézményünk korábbi fenntartója ünnepi köszöntőjében visszaemlékezett az iskola múltjára. Az Ünnepi Istentiszteleten közreműködtek iskolánk diákjai, a gyülekezet énekkara, valamint az Archadelt Kamarakórus.

Ivánné Nagy Erzsébet Bernadett, a Kisvárdai Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója köszöntőjét követően a gimnázium aulájában
Dr. Veress Bertalan, a Tiszántúli Református Egyházkerület tanügyi főtanácsosa nyitotta meg a Protestáns iskolatörténeti mozaik elnevezésű vándorkiállítást,  mely a Református Tehetséggondozó Alapítvány szervezésében a Reformáció Emlékbizottság támogatásával jött létre. A vándorkiállítással párhuzamosan a kisvárdai református oktatás újraindulásának anyagából helytörténeti kiállítás is megnyitotta kapuit az intézmény falain belül.

Az ünnepélyes kiállításmegnyitón fellépett iskolánk Kicsinyek Kórusa, valamint művészeti iskolánk Ficfa tánccsoportja. Ünnepségünket jelenlétével megtisztelte Leleszi Tibor, Kisvárda Város Polgármestere,
Nagy Józsefné Alpolgármester Asszony, Barabás Jánosné dr. Jegyző Asszony, valamint Nagyvarsányi Tagintézményünk vezetői. Témahetünket igyekeztünk igen változatosan megszervezni. A szellemi vetélkedők mellett szerepet kaptak a sport, az idegennyelv, a humán és reál-tudományágak egyaránt. Öt nap alatt intézményünk mindösszesen kilenc rendezvénynek, versenynek is otthont adott.

Hass, alkoss, gyarapíts – helytörténeti vetélkedő

Hagyományainkhoz hasonlóan idén is megrendezésre került 2017. április 24-én a Hass, Alkoss, Gyarapíts helytörténeti vetélkedőnk.

Idén a reformáció 500. éves évfordulója és iskolánk fennállásának 25 éves alkalmából a verseny témája a következő volt: Református oktatás Magyarországon és Kisvárdán. A versenyző diákok izgalmas, érdekes és sokszínű feladatokat oldottak meg a verseny során, számot adva a reformátori hagyományokról, református örökségünkről.

A diákok lelkes felkészülése és színvonalas szereplése bizonyítja, hogy rengeteget profitálnak a diákok az ilyen jellegű megmérettetésből, és nemcsak tárgyi tudásuk, hanem szókincsük, nyelvi kifejezőkészségük, együttműködő képességük és teljes személyiségük is fejlődik a verseny által.

Éles Béla Megyei Matematikaverseny

Az Éles Béla Megyei Matematikaversenyünk a Refi-Matek Verseny folytatása, melyet 2012-ben, iskolánk újraindításának 20. jubileumi évfordulója alkalmából, hagyományteremtő céllal szerveztünk az alsó tagozatos tanulók számára.

Iskolánk egykori igazgatójának – matematika-fizika szakos tanár, szaktanácsadó – a nevét tavaly, az ötödik évforduló ünnepélyes eredményhirdetésén vettük fel. Versenyünket 2017-ben kiterjesztettük az 5-6. évfolyamra is.

  1. április 25-én megyénk 33 általános iskolájából mindösszesen 407 tanuló mérte össze tudását!

Örülünk, hogy a matematikát kedvelő tanulók körében népszerű a versenyünk, melynek célja a matematikai kompetenciák fejlesztése mellett a tehetségfejlesztés, a tanulók sikerélményhez juttatása. A feladatsorok összeállítására külső szaktanácsadókat kértünk fel.

Az ünnepélyes eredményhirdetést 2017. május 3-án tartottuk, melyre évfolyamonként az 1-6. helyezést elért tanulókat és a felkészítő pedagógusokat hívtuk be. A szoros versenyben egyes helyezéseknél holtverseny alakult ki, így 13 iskola 52 tanulója részesült oklevélben és értékes könyvjutalomban.

A díjazás különlegessége volt, hogy a 6. évfolyam első három helyezettje érmet is kapott, melyet özv. Éles Béláné adományozott a verseny tiszteletére, a versenyzők kimagasló teljesítményének elismerésére. Ezúton is megköszönjük e nemes cselekedetét!

Angol nyelvi projektnap

Április 25-én angol nyelvi projektnapot szerveztünk, melynek témája a magyarországi reformáció és annak kiemelkedő alakjai voltak.

A projektnap amolyan házi verseny is volt egyben, ugyanis gimnáziumunk 9-11. évfolyamos tanulóiból szerveződött a résztvevő 4 csapat. A nemes megmérettetésen a legjobb angol tudású diákjaink vettek részt és készültek fel megfelelő szakmai alapossággal és kellő játékossággal, humorral a prezentációkra, a szituációs játékokra és a szellemi párbajra. Jó hangulatú, vidám délután keretén adtak számot a diákok a reformációból szerzett tudásukról.

III. Refi Kupa – leány labdarúgó torna

Az idei esztendőben a REFI témahét keretén belül került megrendezésre a III. Refi Kupa leány labdarúgó torna, a Városi Tornacsarnokban. A megmérettetésre 2017. április 26-án került sor.

Az immáron hagyományteremtő leány labdarúgó tornán az idei esztendőben 3 csapat vett részt. Két helyi illetőségű és egy nyírbátori csapat játszotta a selejtező körmérkőzéseket.

A labdarúgó torna a leány labdarúgó utánpótlás széles körének biztosított versenyzési, megmérettetési lehetőséget.

A torna szakmai céljai nem változtak, továbbra is a labdarúgás fejlesztése, a leány szabadidős futball népszerűsítése, játéklehetőség biztosítása, valamint a fair play szellemiség és magatartásforma népszerűsítése volt. A szépszámú nézőközönség izgalmas, látványos és sportszerű mérkőzéseket láthatott.

  1. Refi Úszóverseny

A szerdai napon a sporté volt a főszerep a jubileumi témahéten, ugyanis a leány labdarúgó tornával párhuzamosan a Városi Tanuszoda az I. Refi Úszóversenynek adott otthont.

A hagyományteremtő céllal létrehozott úszóverseny nagyon sok érdeklődőt, versenyzőt vonzott.

A versenyre vártuk a szervezők által meghívott helyi és Kisvárda vonzáskörzetébe tartozó általános iskolák versenyzőit. Versenyünkön több mint 60 tanuló vett részt!

A verseny lebonyolítása menetrend szerint zajlott. Bemelegítés és a megnyitó után elkezdődött az igazi küzdelem. Három egyéni versenyszámban 50 m-en (gyorsúszás, mellúszás, hátúszás) mérhették össze a diákok az erejüket fiú és leány kategóriában, korosztályonként.

A futamokat tekintve kitűnő technikai tudással rendelkeznek az ifjú sportolók, és igen szép időeredmények születtek, megközelítve akár egy nagyobb szabású megyei szintű verseny színvonalát. Ez nagyszerűen tükrözi a Kisvárdán és környékén folyó igen áldozatos és magas fokú úszásoktatást, ami a testnevelő kollegáknak és edzőknek köszönhető. És nem utolsó sorban köszönetet szeretnék mondani a versenyzőknek, akik kellő alázattal, sportszerűséggel, a legtöbbet próbálták kihozni magukból az adott versenyszámukban.

Iskolánk vonatkozásában kijelenhetjük, hogy igen eredményes sportág az úszás a Refinek, mivel amelyik versenyszámban refis tanuló elindult, ott dobogóra is állhatott!

  1. Sakk REFI Kupa Városkörzeti Sakkverseny

Különleges évfordulót ünnepelt az idei esztendőben a REFI Kupa Városkörzeti Sakkverseny, ugyanis 2017. április 27-én tizedik alkalommal került megrendezésre a pepita táblán folyó megmérettetés.
A versenynek az idei esztendőben a Kisvárdai Református Egyházközség Kálvin Konferencia Terme adott otthont, ahol négy kisvárdai és egy záhonyi diákcsapat mérte össze az elmesportban való jártasságát.

A sakkverseny a középiskolás, gimnazista korosztály számára került meghirdetésre. Örömteli tapasztalni, hogy évről évre egyre több oktatási intézmény versenyzője vesz részt az alkalmon. A versenyen aktív, élő pontszámokkal rendelkező igazolt játékosok is részt vettek, ezzel is megadva a sakkverseny színvonalát, nívóját.

Az ünnepélyes megnyitót követően 18 versenyző öt izgalmas fordulóban mérte össze tudását.  

Természettudományos csapatverseny

Szintén április 27-én került megrendezésre természettudományi csapatvetélkedőnk, melyet
7-8. osztályos tanulóknak hirdettünk meg. A verseny több fordulóból állt.

Az első fordulóban egy, a csapatok által előre elkészített vulkán bemutatása volt a feladat. Ezután egy kvíz keretein belül mérettették meg tudásukat a versenyzők fizika, földrajz, biológia és kémia tantárgyakból. A gyerekek nagy odaadással válaszoltak a feltett kérdésekre, és a további fordulók is sok-sok érdekességet tartogatott számukra.

A feladatok között szerepelt kőzetfelismerés, fizikai és kémia számítások, valamint egy kísérlet is. A verseny öt csapat részvételével zajlott.

Kulturális Gála

Jubileumi témahetünkön megrendezésre került az immáron több éves hagyományra visszatekintő Kulturális Gálánk.

Iskolánk nevelőtestülete és tanulóifjúsága igyekszik megőrizni és plántálni a 2001-ben elkezdett hagyományunkat, melynek mottója: „Mindenik embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban, és akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek.”

Iskolánk kicsinyei és nagyjai ebben a tanévben ismét megmutatták tánc, zenei és prózai tudásukat, melyre több hónapja nagy lelkesedéssel készültek.

A gálán a 2-8. évfolyam képviseltette magát, valamint egyéni műsorszámokat is láthatott a zsúfolásig megtelt Művészetek Házába ellátogató nagyérdemű közönség. A diákok mellett iskolánk nevelőtestülete is készült egy meglepetés műsorszámmal.

Jótékonysági bál

A REFI témahét zárásaként jótékonysági bált szerveztünk, melynek helyszíne a kisvárdai
Parish Bull Hotel és Konferenciaközpont volt. A bálon 125 fő vett részt az első hat érettségiző évfolyam diákjaiból, valamint iskolánk pedagógus karának alapító tagjai.

A bálon kulturális műsorral közreműködött a Délibáb Alapfokú Művészeti Iskola két tánccsoportja egy latin tánccal és egy dzsájv formációval. A Kisvárdai Református Alapfokú Művészeti Iskola két növendéke néptáncot adott elő.

Az est folyamán a szervezők játékos vetélkedőt állítottak össze, melyben régi szalagavatók, iskolai események fénykép-, illetve videófelvételei alapján kellett megválaszolni a humoros formában feltett kérdéseket.

A hajnalig tartó bálon minden résztvevőnk jól érezte magát és élményekkel gazdagon térhetett haza.

Igazán tartalmas, programokkal teli témahetet zárhattunk le Isten kegyelméből. Tettük mindezt örömmel a szívünkben, mert hisszük és valljuk, hogy Krisztus parancsának cselekvése, keresztény kötelességünk. Ez pedig meg is határozza az iskola helyzetét mind az egyházban, mind pedig a gyülekezetben, s hitünkben is.

25 évvel ezelőtt, amikor ennek az iskolának az álma megszületett, hisszük, hogy nem történelmi és földrajzi térképeket, nem táblára felírt matematikai alapműveleteket, verseskötetből szavaló tanárt, nem egy épület homlokzatát álmodták meg elődeink, hanem valami egészen mást. Hisszük, hogy amikor iskolát álmodtak, ép lelkű boldog és kiegyensúlyozott gyermekeket láttak maguk előtt. Gyermekeket, akik szomjaznak a tudásra, és éheznek az igazságra, akiket nem csak tanítottak, hanem neveltek is, akik életén áldás van. Két és fél évtized elteltével azt látjuk, hogy iskolánk, annak szellemisége és oktatási-nevelési célkitűzései vonzóak a környék református fiataljai számára. A témahét változatos és sokszínű programjai megmozgatták nem csak intézményünk, de a város és a környék iskoláinak diákjait is. A tartalmi elemek alkalmával olyan időutazásban lehetett részünk, mely református múltunk nagy alakjaihoz, azok tanaihoz és református oktatásunk fejlődéséhez vitt közelebb, felhívva ezzel a fiatalok figyelmét arra, hogy református egyházunknak, s gyülekezeteinknek ma is szüksége van a megújulásra, a folyamos innovációra és tettre kész, keresztyén fiatalokra, akik vállalják nem csak a múltjukat, de jelenüket is, tudván, hogy a jövő alapjait ők képezik. Látva az iskolák, a fenntartó gyülekezet és a város közösségeinek összefogását hálával áldozunk Istennek, tudva azt, hogy református eleink olyan örökséget hagytak ránk, mely ma is meghatározza életünket és hétköznapjainkat, s figyelmeztet arra, hogy közös keresztény feladatunk, szent kötelességünk jeleket és útjelzőket hagyni hátra a következő nemzedékeknek, tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, amit Krisztus parancsolt nekünk.

Szöveg: Ivánné Nagy Erzsébet Bernadett, igazgató

X