A cím nem elírás, valóban két középdöntőn kellett bizonyítaniuk azoknak az iskolás csapatoknak, akik jelentkeztek a Re:formáció, komplex műveltségi vetélkedőre. Az első forduló április 22-én volt – ekkor a középiskolások versenye zajlott –, míg május 13-án (szombaton) az általános iskolás korosztály mérte össze a tudását. 

Mind a két napon egy roppant izgalmas és sokszínű verseny zajlott párhuzamosan az ország több pontján, a megmérettetésnek helyet adó oktatási intézményekben. Akiket érdekelne a középiskolások közül kikerült, győztes csapatok névsora, valamint a helyszíneken készült fotógalériák, az erre a linkre kattintva minden fontos információt megtalálhat.

Május 13-án, szombaton tehát az általános iskolás korosztály középdöntőjét tartották egy időben, Magyarország hat pontján. Győrben a Révai Miklós Gimnázium, Kaposváron a Kodály Központi Általános Iskola Toldi Lakótelepi Tagiskola, Budapesten az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium, Kecskeméten a Kecskeméti Református Internátus Kollégium, Debrecenben a Debreceni Pedagógiai Oktatási Központ, míg Miskolcon a Diósgyőri Gimnázium adott otthont az eseménynek. Az április 22-i középiskolás fordulóhoz hasonlóan a Reformáció Emlékbizottság fotósai most is jelen voltak az összes helyszínen, s megörökítették a verseny legizgalmasabb momentumait. Mind a két középdöntős korosztály jól teljesítő és továbbjutó csapataira igaz, hogy ők már biztosan továbbjutottak a döntőbe, amelyet előreláthatóan szeptemberben rendeznek meg, két külön időpontban a két korosztály számára.

Győr (Révai Miklós Gimnázium)

Győrben a Révai Miklós Gimnáziumban Dunst Eszter, a győri kormánymegbízott hivatalának főmunkatársa köszöntötte a diákokat. Az észak-dunántúli régió csapatai közül első helyen végeztek az „Alázatos rezgő tehenek”, azaz a győri Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda növendékei. A második helyet a tehenek után „Isten báránykái” szerezték meg, a pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola tanulói, míg a harmadik hely az „Itt állok, másként nem tehetek” elnevezésű csapaté lett, akik a soproni Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskolából érkeztek. Az eseményen készült fotókat köszönjük Adámi Mária fotósunknak. A képek ezen a linken érhetők el.

Kaposvár (Kodály Központi Általános Iskola Toldi Lakótelepi Tagiskola)

Kaposváron a Kodály Központi Általános Iskola Toldi Lakótelepi Tagiskola volt az esemény színtere, ahol Oláh Lajosné, Kaposvár alpolgármester asszonya köszöntötte a gyerekeket. Az izgalmas versenyben végül hárman értek el dobogós helyezést. Első lett a SZTÁRAI KÖVETŐI nevű csapat, a pécsi Sztárai Mihály Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola „küldöttsége”, a második helyezést a Gondolkodók elnevezésű formáció kapta, aminek tagjai a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium növendékei voltak, míg a harmadik hely a Féyözöné, a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium diákjaié lett. Az eseményen készült fotókat köszönjük Arató Eszter fotósunknak. A képek ezen a linken érhetők el.

Budapest (V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium)

A középiskolás fordulótól eltérően most csupán egy fővárosi helyszínen – az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium épületében – zajlott az általános iskolások középdöntője, ahol Böröcz László alpolgármester köszöntötte a versenyző csapatokat. A fővárosi megmérettetésen elsők lettek a RÓZSAKERT2 csapatának tagjai, akik a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskolából érkeztek. A dobogó második fokára a Szuperluther, a Tatai Református Gimnázium csapata léphetett fel, míg a „bronzérem” a LaViDe-é lett, azaz a Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium diákjaié. Az eseményen készült fotókat köszönjük Rosta Izabella fotósunknak. A képek ezen a linken érhetők el.

Kecskemét (Kecskeméti Református Internátus Kollégium)

A kecskeméti helyszínen Mák Kornél alpolgármester köszöntő szavait hallgathatták a diákok. A Kecskeméten versenyző csapatok közül végül a Kálvin Jobbkezei elnevezésű, a Kecskeméti Református Általános Iskola csapata lett az első helyezett, míg a második helyre a Megújulók nevű formáció jutott be, amelynek tagjai szintén a Kecskeméti Református Általános Iskolából érkeztek. A dobogó harmadik fokára végül a Roszíkiskola nevű csapat állhatott fel. Ők az Albertirsai Evangélikus Általános Iskolából érkeztek Kecskemétre. Az eseményen készült fotókat köszönjük Antal Bálint kollégánknak. A képek ezen a linken érhetők el.

Debrecen (Debreceni Pedagógiai Oktatási Központ)

A cívisváros ugyanazon a helyszínen rendezte meg az általános iskolás korosztály fordulóját, mint a középiskolásokét: a Debreceni Pedagógiai Oktatási Központban, ahol Türk László, önkormányzati képviselő köszöntő gondolatait követően vágtak bele a diákok az érdekes feladatsor megoldásába. A debreceni forduló a következőképpen zárult: elsők lettek a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola, „Be(g)formáció” csapatának tagjai. A második hely a „kistk” formációé lett, akik a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola nebulói voltak. A dobogó harmadik fokára pedig a karcagi „Égő szív” nevű csapat került, azaz a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola diákjai. Az eseményen készült fotókat köszönjük Dezső Attila fotósunknak. A képek ezen a linken érhetők el.

Miskolc (Diósgyőri Gimnázium)

Miskolcon a Diósgyőri Gimnázium díszterme fogadta a régió általános iskolás csapatait a május 13-i középdöntőn. Itt Buday Barnabás, evangélikus esperes volt a meghívott protokollvendég. Miskolcon is „nagy küzdelem” zajlott, amelyből végül a tiszaújvárosi Sola fide csapata jutott az első helyre, a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola diákjai. A második helyezettek a Pelikán-fiókák lettek, a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda diákjai, míg a harmadik hely a Hírvivők-formációé lett, amelyet a kazincbarcikai Tompa Mihály Református Általános Iskola növendékei alkottak. Az eseményen készült fotókat köszönjük Gerlai Pál fotósunknak. A képek ezen a linken érhetők el.

Mi is az a Re:formáció komplex műveltségi vetélkedő?

A Reformáció Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért felelős Államtitkársága s az Oktatási Hivatal 2016 nyarán hirdette meg a Re: formáció – megújuló világ, valamint a Re: formáció – Kulturális kincskereső elnevezésű komplex műveltségi vetélkedőit az általános és középiskolás diákok számára, az érdeklődés pedig óriási lett a program iránt. Már az első, online fordulóban – egy előzetes regisztrációt követően – 2016. december 5-én közel 130 iskolából, 300 csapattal 1500 diák vett részt.

A versenyhez kapcsolódó feladatok részben az 500 évvel ezelőtti reformáció korába nyúltak vissza, amelyek helyes megoldásához a diákoknak tisztában kell lenniük az akkori, történelmi jelentőségű eseményekkel, valamint a reformáció szereplőinek életét is ismerniük kell. Másrészről viszont egy tágabb kontextusban is értelmezniük kell az eseményt. A vetélkedő szervezői ugyanis arra is kíváncsiak, hogy a diákok tudják-e, hogy az akkori történések hogyan befolyásolták napjaink kultúráját és társadalmát, valamint, hogy képesek-e úgy vizsgálni a reformációt, mint egy megújulást segítő, jövőbe mutató lehetőséget.

X