Április 22-én az ország több pontján – regionális versenyekre bontva – párhuzamosan rendezték meg a résztvevő középiskolák a Re:formáció, komplex műveltségi vetélkedő középdöntőjét. A megmérettetést a reformáció kezdetének 500. évfordulójának tiszteletére rendezték meg. A részt vevő oktatási intézmények Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Debrecenben, valamint két budapesti helyszínen fogadták a diákcsapatokat.

Az első forduló tétje a regionális középdöntőkbe való bekerülés volt, amelyeknek első fordulója – amin a középiskolás csapatok mérték össze tudásukat a reformációval kapcsolatban – április 22-én, szombaton volt, párhuzamosan az ország 6 pontján.

A vetélkedőnek helyet biztosító oktatási intézmények a következők voltak: Győrben a Révai Miklós Gimnázium, Kaposváron, a Klebelsberg Középiskolai Kollégium, Kecskeméten a Kecskeméti Református Internátus Kollégium, Debrecenben a Debreceni Pedagógiai Oktatási Központ, míg a fővárosban két középiskola, a Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, valamint az Eötvös József Gimnázium.

Az erőpróba írás-és szóbeli feladatokat, ezeken kívül pedig gyakorlati versenyrészeket is tartogatott a csapatok számára. Azok a csoportok, akik itt jól teljesítettek s a döntőbe jutottak, már egészen biztosan továbbjutottak a döntőbe is, amelynek pontos időpontja szeptember 30-a.

Alább elérhetőek a hat eseményen készült fotósorozatok, valamint a helyezést elért oktatási intézmények csapatainak nevei is.

Győr

Révai Miklós Gimnázium

A győri Révai Miklós Gimnáziumban megrendezett helyi középdöntőn Széles Sándor, kormánymegbízott köszöntötte a középiskolai csapatokat. A megmérettetésen első helyezést ért el a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda csapata, a Péterfysek. A második hely a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakközépiskolája és Diákotthonáé lett. Az intézmény csapatának Svájci óra volt a neve. A harmadik helyezést végül a Tatai Református Gimnázium tudhatta végül magáénak. Csapatuk neve: Csaba népe.

Az eseményen készült fotókat köszönjük Foltányi Luca fotósunknak. A képek itt elérhetőek!

Kaposvár

Klebelsberg Középiskolai Kollégium

Kaposváron a Klebelsberg Középiskolai Kollégium adott otthont a Re:formáció komplex műveltségi vetélkedő, középiskolásoknak szóló középdöntőjének, ahol a helyi zsűri elnöke Tarjánné Sólyom Ildikó, az Evangélikus Pedagógia Intézet szakértője volt. A versenyző fiatalokat Kaposvár polgármestere, Szita Károly köszöntötte. A megmérettetésen a dél-dunántúli régió hat csapata szállt versenybe egymással.

A kaposvári középdöntőt végül a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium egyik csapata nyerte meg (a Bonyhádi Petőfiúk), így ők már biztosan tovább jutottak a szeptember 30-i, országos döntőbe. A második helyet a bonyhádi gimnázium másik csapata szerezte meg (Lutherinák), míg harmadik a kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Általános Iskola és Gimnázium csapata lett, azaz a Lorántffy Gimi.

Az eseményen készült fotókat köszönjük Arató Eszter fotósunknak. A képek itt elérhetőek!

Budapest

Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium

Az egyik fővárosi helyszín a Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium volt, ahol Dankó Virág, Budapest II. kerületének alpolgármester asszonya köszöntötte diákokat. Az itt megrendezett versenyen az első helyezést a Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium, Fidelitate nevű csapata szerezte meg, míg az „ezüstérem” a Tatai Református Gimnáziumé lett s Reformátorok elnevezésű csapatáé. A harmadik helyen az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium végzett. Csapatuk neve DEGA.

Az eseményen készült fotókat köszönjük Molnár Katalin fotósunknak. A képek itt elérhetőek!

Budapest

Eötvös József Gimnázium

Az Eötvös József Gimnáziumban Krámer György, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának igazgatója volt a díszvendég. Budapest második helyszínén, az első helyen végeztek a Visszatérők, a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumból, míg a második hely a Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium csapatáé lett, amelynek neve: Kál-Win. A harmadik helyezett a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium 1555-nevű csapata lett.

Az eseményen készült fotókat köszönjük Molnár Katalin és Fekete László fotósunknak. 

Molnár Katalin képei itt érhetők el.

Fekete László képei itt érhetők el.

Kecskemét

Kecskeméti Református Internátus Kollégium Díszterem

Kecskeméten is izgalmas nap volt április 22-e, ahol a Református Internátus Kollégiumának Dísztermében tartották meg a középdöntő helyi fordulóját. A rendezvényt Hörcsök Imre, önkormányzati képviselő, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke nyitotta meg köszöntő szavaival.

A kecskeméti középdöntőbe 2 szegedi, valamint 1-1 bajai, kiskunhalasi, békéscsabai és kecskeméti csapat jutott. Az első helyezett a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium csapata lett Békéscsabáról. Ők voltak a Wittenberg elnevezésű csapat. A második helyezett a Kecskeméti Református Gimnázium diákjainak REFOR-MATE nevű társulása lett, míg a dobogó harmadik fokára a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulói tudtak felállni. Nevük: Ein feste Burg.

Az eseményen készült fotókat köszönjük Kovács József fotósunknak. A képek itt elérhetőek!

Debrecen

Debreceni Pedagógiai Oktatási Központ

Végül, de nem utolsósorban, a cívisvárosban is megrendezték a Re:formáció műveltségi vetélkedő középdöntőjét, amelyen Dr. Mazsu János tanácsnok úr, a debreceni hagyományok, értékek, a városhoz köthető hungarikumok azonosításával, rendszerezésével, a Debreceni Értéktár Bizottság tevékenységével kapcsolatos koordinációért felelős tanácsnok, a DMJV Önkormányzat Kulturális bizottságának az elnöke volt a díszvendég. A debreceni középdöntőben első helyezést ért el a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona, a Tógátusok. Második helyre szintén a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona került s Gerundiumok elnevezésű csapatuk. A „bronzérem” nem meglepő módon szintén az előbb már kétszer is említett oktatási intézmény Humanisták fantázianevű társulásáé lett.

Az eseményen készült fotókat köszönjük Lucski Zsófia fotósunknak. A képek itt elérhetőek!

A nyerteseknek a Reformáció Emlékbizottság munkatársai is gratulálnak! A továbbjutók már biztosan ott lehetnek a szeptember 30-i, döntőben!

X