Az újévi köszöntéseket vagy a karácsonyi köszöntések „mellékmondataként” írják, vagy egyre inkább elhagyják. Mi azonban különös hangsúllyal szeretnénk újévi köszöntéseket írni: 2017 számunkra nem csupán egy az évek forgatagában, hanem kiemelt esztendő: a reformáció 500 éves évfordulója. Így kívánunk boldog, tartalmas, előremutató, gazdagító újesztendőt. Január elseje amúgy is az új kezdetről szól. A reformáció félévezredes jubileuma még inkább. Új kezdetről az egyén, a közösség, a nemzet, a kontinens életében.

A 2017-es esztendő, az ötszáz éves jubileum s a széles körben témává vált reformáció páratlan lehetőséget kínál mindannyiunk számára felekezetre, vallási, vagy politikai meggyőződésre, társadalmi vagy kisközösségi hovatartozásra való tekintet nélkül. Rajtunk áll, hogy élünk-e ezzel a lehetőséggel.

Ha végiggondoljuk Európa zsidó-keresztény gyökerű kultúráját, társadalmi modelljeit, gazdasági fejlődésének mozgásterét, rájövünk: a múlt oly annyira gazdag, hogy új értékek megteremtésére indít, sőt kötelez. Személyes és közösségi megújulásra vágyunk, s ez nem kell, hogy álom maradjon. Tegyük meg az első lépéseket, majd tudatos léptekkel haladjunk a megújulás útján. Tűzzük ki magunk elé a megújulásnak azt a célját, amelyben örömünket és jövőnket leljük, miközben másokkal jót teszünk, s hazánk, nemzetünk javára élhetünk.

2017 – vissza az értékhez, értékelni a jelent, értéket teremtve indulni a jövőbe. Éljünk e lehetőséggel. A reformáció megmozgat – igaz ez nem csak azokra, akik sporttal ünnepelnek, hanem mindannyiunkra.

 

Dr. Hafenscher Károly

miniszteri biztos

Reformáció Emlékbizottság

X