Egy felettébb ötletes kiállítás megnyitóján vehettek részt azok, akik december 11-én, vasárnap, a győri zsinagóga gyönyörű épületébe látogattak. Délután 3 órakor ugyanis itt nyitotta meg Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa, az Öt Templom Fesztivál kereteiben, a “Szól néked az itt magyarul” névre keresztelt tárlatot, amely egy jövőbeli köztéri installáció előfutára.

img_1794

Maga a projekt a reformáció jubileumi évéhez kötődik, ugyanis témája a Luther által, 1517-ben a wittenbergi vártemplom kapujára kifüggesztett 95 tétel. Ezt gondolta újra a Hetedik Műterem Kft., amely azt találta ki, hogy a budapesti Kálvin téren 95, 40×40 centiméteres járólapot helyez el, amelyeken a fél évezreddel ezelőtt élt reformátoroknak, valamint a magyar kultúra egykori, s mai formálóinak gondolatai lesznek olvashatóak. Tehát minden kockán két-két bölcsesség. Ezek a kövek később „örökbefogadhatóak” is lesznek.

A kiállítás szó szerint egyfajta együtt gondolkodásra sarkallta a résztvevőket, mivel a 95 kő modellje közül jópár darab volt még „gondolatmentes”. Ezekre a falra függesztett, (még) üres, vagy félig üres kockákra írhatták fel a jelenlévő vendégek a szívükhöz legközelebb álló nagy gondolkodók – témához kapcsolódó –  idézeteit. Dr. Hafenscher Károly a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy a pályaművek közül azért ez nyerte el a bírálók tetszését, mivel nem egy „szokványos” emlékhely koncepció volt. Ugyanis az alkotás nem fog kiemelkedni ki a földből, hanem lábunk előtt maradva szolgáltat majd biztos talajt mindennapi életünkhöz, s így válik majd az ige hétköznapi útmutatójává.

img_1785

Az installáció jelenleg még formálódik, ám egyre több híres gondolkodó idézete kerül fel a kőlapokra. A templomok, közterek, parkok, s utcák burkolatába rejtett, a reformáció 500. évfordulójához kapcsolódó emlékköveket előreláthatóan április 26-án avatják fel Budapesten, a Kálvin tér Baross utcai torkolatánál.

img_1788

Kép és szöveg: Fekete László

X