Orbán Viktor kormányfő elnökletével az Országházban tartotta őszi ülését a Reformáció Emlékbizottság csütörtök délelőtt – tájékoztatta a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.

Havasi Bertalan úgy fogalmazott, a munkaülés mérföldkövet jelent a reformáció 500 éves jubileumának előkészítő munkájában, a tervezés után a megvalósulás szakasza következik. Az ülésen egyházi és állami vezetők számoltak be az eddig megvalósult tervekről és a jeles évforduló lehetőségeiről, kihívásairól.

Budapest, 2016. október 13. Orbán Viktor miniszterelnök (b4), Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere (b5), Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, püspök (b3), Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke (b2) és Jakab István, az Országgyûlés alelnöke (b) a Reformáció Emlékbizottság ülésén a Parlament Delegációs termében 2016. október 13-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Árvai Károly
Közölte: az ülésen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a bizottság ügyvezető elnöke hangsúlyozta: “az 500 évvel ezelőtt indult reformáció kultúrtörténeti jelentőségű esemény. A jubileumi évben Európa szellemi-lelki megújulásának erre a fontos forrására emlékezünk. Nem valamely más vallási közösséggel szemben ünneplünk, hanem azt az értéket méltatjuk, melyet a reformáció adott a magyarságnak és Európának. A nemzeti nyelvű bibliafordítások erősítették a nemzeti kultúrákat és öntudatot, így számos történelmi válsághelyzetben járultak hozzá a közösség megmaradásához. A reformáció olyan erő, ami létfontosságú értékeket adott a magyar családoknak, a magyar településeknek, Magyarországnak és a Kárpát-medencei magyarságnak”.

Budapest, 2016. október 13. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, püspök a Reformáció Emlékbizottság ülésén a Parlament Delegációs termében 2016. október 13-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Árvai Károly

Az emlékbizottság ülésén Szabó István, a Magyarországi Református Egyház püspöke, valamint Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a reformáció által 500 évvel ezelőtt elindított szellemi, kulturális, társadalmi folyamat hatásáról, értékeinek megbecsüléséről és gazdagításáról beszélt. Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke a határon túli, Vass Zoltán, az Észak-Amerikai Magyar Református Diaszpóra lelkésze a tengeren túli magyarság gazdag programjáról és megemlékezéseiről számolt be – tájékoztatott a sajtófőnök.

g1013680

g1013703

g1013815

g1013626

Képek: Bartos Gyula

Forrás: Kormány.hu

X