Az Ars Sacra-rendezvénysorozat központi megnyitójához kapcsolódik a Magyar Nemzeti Múzeum ELŐ-IDŐ című kamara-kiállítása a múzeum kupolája alatt. Az intézmény a tárgyválogatással már a 2017-es reformáció-kiállításra készül, azaz felkészít arra az eseménysorozatra, amely arra emlékeztet, hogy 500 esztendeje Luther fellépésével kezdődött a reformáció, amely gyökeresen megváltoztatta Európa arcát.

Gazdag ez a világ, gazdag az emberiség, gazdag az ember. Érdemes hát rácsodálkoznunk mindarra, ami a kultúra minden területén, az épített örökségünkben, művészeti alkotásokban, használati tárgyakban, elvekben és irodalmi nyelvekben, kézzel fogható és szellemi kincsekben egyaránt a miénk. Nem egy-egy emberé, hanem mindenkié, az egész világé. A kereszténység csodálatos alkotásai között ott vannak a reformáció fél évezred alatt megformált vagy átformált szellemi és anyagi értékei. Természetesen nagyra értékelik ezt mindazok –személyek és közösségek−, akik a reformáció közvetlen örökösei. De ezekre a kincsekre is igaz, csak akkor válnak sajáttá, ha megosztjuk azokat másokkal. A reformáció értékei az egyetemes kereszténység kincsei is, az egyetemes kereszténység öröksége pedig az egész emberiségé: a fél évezreddel ezelőtt elindult folyamatok máig hatnak, életünk minden területén.

Amikor az ötszáz éves évforduló alkalmával a megújulás lendületét hirdetve emlékezünk, akkor meggyőződésre, vallásra, felekezetre való tekintet nélkül szeretnénk nem csak megőrzői, de nagyvonalú megosztói is lenni kincseinknek. Élve a kortárs lehetőségekkel, ennek egyik legfontosabb terepe a 2017 áprilisában a Magyar Nemzeti Múzeumban nyíló IGE-IDŐK kiállítás lesz.

Az Ars Sacra Fesztivál alkalmából e nagyszabású tárlat előkészítésébe szeretnénk beavatni a látogatókat. A kamarakiállítás tárgyait a rendező gyűjtemények anyagából válogattuk, felvillantva a jövendő kiállítás egy-egy fontos témakörét.

A kiállítás az Ars Sacra-rendezvénysorozat központi megnyitóján nyílik 2016. szeptember 16-án, pénteken 15 órakor, majd 2016. szeptember 30-ig tekinthető meg a Nemzeti Múzeum Kupolacsarnokában.

Köszöntőt mond: Varga Benedek a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója
Megnyitja: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek

Egyházi fővédnök: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek
Világi fővédnök: Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége

Közreműködik: az Anima Musicae Kamarazenekar (műsor: Liszt Ferenc: Angelus! Ima az őrangyalokhoz és Bartók Béla: “Divertimento” III.tétel) valamint Szabó T. Anna és Lackfi János költők.

A kiállítás kurátorai: 

Dr. Fogarasi Zsuzsa | Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeuma

Dr. Gáborjáni Szabó Botond | Debreceni Református Kollégium Múzeuma és Könyvtára

Dr. Harmati Béla László | Evangélikus Országos Múzeum

Dr. Kiss Erika | Magyar Nemzeti Múzeum

Zászkaliczky Zsuzsanna | Evangélikus Országos Múzeum

A kiállítás meghívója itt érhető el: >>

A kiállítás Facebook eseménye: >>

Az Ars Sacra Fesztiválról részletesebben: >>

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Leave a Reply

X